18 Aprila, 2024

Prijava

U znaku mentalnog i fizičkog zdravlja žene završena Konferencija za mame (MAMF)

U  znaku mentalnog i fizičkog zdravlja žene proteklog vikenda u Sarajevu je završena Konferencija za mame 5. MAMF.

Više od 300 mama pratilo je dvodnevni program koji je sadržavao edukacije, praktične savjete, razgovore sa stručnjacima i inspirativne priče žena iz različitih dijelova BiH.

Prvog dana prisutni su imali priliku pogledati dio dokumentarnog serijala „Sve što ste željeli znati o ženama, a nikada se niste usudili pitati“ autora Peđe Kazazovića. Ovaj serijal čine lična i vrlo emotivna svjedočenja 14 žena o životnim situacijama i temama o kojima se rijetko govori u našem društvu, a posjetitelji MAMF-a su nakon prikazivanja imali priliku da uživo čuju neke od protagonistica.

Jedna od njih je Sanela Krsmanović-Bistrivoda koja je, između ostalog, govorila o postporođajnoj depresiji kroz koju je prošla, i sa kojom se izborila.

– Drago mi je da sam to ispričala. Mislim da je to prvi put da sam i ja to artikulisala. Često me mame sretnu u parku i priđu mi i kažu da su proživjele nešto slično. Do koga god dođu ove teme to je ogromno, jer nije samo sebi svrha. Mislim da je važno da pričamo o tome i počinjemo raditi na tim stvarima – kazala je Sanela.

Žene se svakodnevno preispituju o tome kakve su majke, supruge, kćerke, radnice, koliko su posvećene porodici i poslu, te da li u svim tim poljima uvijek mogu dati svoj maksimum. Složile su se da im najviše nedostaje podrška i solidarnost šire okoline, kao i razumijevanje da i njima nekad treba predah.

Drugi  dan  konferencije obilovao je edukacijom i praktičnim savjetima o psihičkom i mentalnom zdravlju žene, zdravlju kože, te o prevenciji i dijagnostici raka dojke, odgoju i najboljim praksama, saopćili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: