16 Aprila, 2024

Prijava

Sean Ćorović pobjednik 15. međunarodnog turnira ‘Goražde 2022’

Majstorski kandidat Sean Ćorović iz Sarajeva pobjednik je 15. međunarodnog  šahovskog  turnira “Goražde 2022“.

Na četvorodnevnom turniru, održanom od  12. do 16. oktobra u Kongresnoj sali hotela Behar u Goraždu, nastupilo je 49 šahista i šahistkinja iz pet šahovskih federacija, među kojima pet igrača s međunarodnim titulama i čak 46 šahista i šahistkinja sa rejtingom FIDE.

Nakon sedam kola, turnira koji se igrao po švicarskom sistemu, Seanu Ćoroviću sa 5,5 osvojenih poena pripalo je  prvo mjesto, prva nagrada od 450 KM i pehar u trajno vlasništvo. Drugo mjesto pripalo je FIDE majstoru Amiru Hadžoviću iz Sarajeva sa pet osvojenih poena koliko je osvojio i trećeplasirani FIDE majstor Muris Konjičanin iz Sarajeva.

Specijalne nagrade osvojili su Suad Kurtćehajić (najuspješniji igrači rejtinga FIDE od 0 do 2000 bodova), Gokcen Yilmaz iz Turske (najuspješnija u juniorskoj konkurenciji), Dževad Kajević (najuspješniji veteran u kategoriji više od 65 godina) i Jasmin Sadiković (najuspješniji član ŠK Goražde).

Organizator, ŠK Goražde je podijelio deset redovnih i osam specijalnih nagrada, a ukupan nagradni fond iznosio je 2.650 KM.

Sponzori takmičenja bili su Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Sudijski dio posla obavili su Bajro Obuća, međunarodni sudija FIDE i Nijaz Obarčanin, državni šahovski sudija a direktor turnira bio je Jasmin Sadiković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: