6 Juna, 2023

Prijava

Austrijski kancelar Nehammer: Predloženi status kandidata BiH za članstvo je veliki uspjeh i za nas

Austrijski kancelar Karl Nehammer izjavio je večeras da je danas predloženi status kandidata Bosne i Hercegovine za članstvo u EU na osnovu modela Ukrajine u izvještaju Evropske komisije veliki uspjeh i za njegovu zemlju.

Naveo je da je Austrija uvijek imala posebnu odgovornost prema zapadnom Balkanu, te da su oni graditelji mostova za zemlje zapadnog Balkana, i u evropskim kolegijima su se uvijek snažno borili za približavanje Evropskoj uniji.

– Uz najjače uvjerenje čestitam bosanskim vlastima, kao i građankama i građanima Bosne i Hercegovine, jer ovo je prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i cijelu Evropsku uniju. Na zadnjem zasjedanju Evropskog savjeta u junu sam ovo, također, najjasnije naglasio: Svim zemljama zapadnog Balkana potrebna je uredna eu-pristupna perspektiva, kao i ekonomska, politička i društvena veza s Evropskom unijom. Jer, zapadni Balkan je naročito sada, u vremenu krize, te nakon napadačkog rata Rusije u Ukrajini, veoma bitan faktor za sigurnost i stabilnost našeg kontinenta – poručio je Nehammer.

Dodao je da naši bliski ljudski odnosi to pokazuju, zatim jaka privredna povezanost koja i u Austriji osigurava desetke hiljada radnih mjesta, kao i sigurnosna politička saradnja i zajednička borba protiv ilegalne migracije, saopćeno je iz kabineta kancelara Austrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti