20 Aprila, 2024

Prijava

Ministri obrane NATO-a danas zasjedaju u Bruxellesu – teme Ukrajina, zaštita, ali i Zapadni Balkan

Ministri obrane Sjevernoatlantskog saveza (NATO) sastat će se danas i sutra u Bruxellesu u važnom trenutku za transatlantsku sigurnost.

Tijekom dvodnevnog zasjedanja razgovarat će o napretku i jačanju NATO-ove obrane, kao i povećanju zaštite kritične infrastrukture, s posebnim osvrtom na oštećenje plinovoda Nord Stream te o jačanju podrške Ukrajini, javlja dopisnik Fene.

Skupu će se pridružiti i ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov tijekom zasjedanja Kontaktne skupine za Ukrajinu koju predvodi SAD, ali i na radnoj večeri s ministrima NATO-a.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell nazočit će ministarskom sastanku jer se, kako je rekao glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, NATO i Europska unija suočavaju s istim sigurnosnim izazovima. Jednom dijelu sastanka nazočit će i predstavnici Finske i Švedske.

Stoltenberg će u četvrtak predsjedati redovitim sastankom Grupe za nuklearno planiranje, uoči čega je kazao kako je temeljna svrha NATO-ovog nuklearnog odvraćanja uvijek bila “očuvanje mira, sprječavanje prisile i odvraćanje od agresije”, a najavio je i to da će sljedeći tjedan NATO održati svoju dugo planiranu vježbu odvraćanja.

Na dvodnevnom ministarskom sastanku trebale bi biti donesene odluke o povećanju zaliha streljiva i opreme.

– Moramo imati na umu da NATO saveznici pružaju potporu Ukrajini od 2014. godine, uključujući obuku desetaka tisuća ukrajinskih časnika, vojnika koji sada igraju ključnu ulogu u obrani od ruske agresije na Ukrajinu. Veliki dio potpore NATO saveznici su pružili Ukrajini kroz sustave protuzračne obrane, streljivo iz postojećih zaliha. Dakle, time su smanjili svoje zalihe. Za nas je važno da Ukrajina dobije rat protiv invazijskih ruskih snaga, jer ako Putin pobijedi, to nije samo veliki poraz za Ukrajince, već će biti poraz koji je opasan za sve nas – smatra Stoltenberg.

Navodi kako je to razlog zašto su koristili zalihe NATO-a, ali kako je još važnije obnoviti te zalihe.

– Upravo zato se sada bavimo pitanjem kako možemo povećati proizvodnju? Očekujem da ministri donesu odluke o tome kako iskoristiti NATO-ov proces obrambenog planiranja za dogovor o ambicioznijim ciljevima – otkrio je on.

Jedna od tema sastanka ministara obrane bit će i NATO angažman na Kosovu, odnosno na Zapadnom Balkanu. Stoltenberg je uoči sastanka kazao kako pomno prate stanje na Zapadnom Balkanu, dok je u osvrtu na Bosnu i Hercegovinu poručio da nikome nije u interesu da se mandat misije ALTHEA ne obnovi. Dodao je da je prisutnost NATO-a u BiH vidljiva kroz tu misiju, kao i kroz NATO stožer u Sarajevu.

Inače, na ranije održanom samitu NATO-a u Madridu dogovoren je paket podrške Bosni i Hercegovini u obrani koji ima za cilj pomoći u izgradnji obrambenih kapaciteta i provedbu planova za modernizaciju. Tada su zemlje Zapadnog Balkana proglašene područjem od strateškog interesa za NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: