20 Aprila, 2024

Prijava

Lažno se predstavio kao astronaut i tražio od žene da mu uplati za gorivo kako bi sletio na Zemlju

Javnost u Japanu intrigira najnoviji slučaj prevare na koju poslednjih mjeseci kroz medije revnosno upozorava policija, a koja je poznata pod nazivom “lažna međunarodna romansa”.

Najnoviji slučaj koji spada u tu ne samo emotivno gorku već i finansijski razornu kategoriju o kojem je zahvaljujući televizijama s nacionalnim frekvencijama mogla da sazna čitava zemlja je onaj u kojem je “ruski državljanin”, koristeći Instagram, u pet navrata, ukupno iznudio 4,4 miliona jena (oko 31 i po hiljadu eura) od žene u šezdesetim godinama nastanjene u prefekturi Šiga u centalnom dijelu najvećeg japanskog ostrva Honšu.

To što je prevarant japanskoj gospođi lažno nudio brak i pod raznim izgovorima od nje tražio novac samo po sebi možda ne bi zaslužilo interesovanje medija jer je riječ o klasičnom triku koji je nerazdvojni dio svake obmane vezane za ljubavnu romansu.
Ono što jeste neobično, pa, može se reći i naučno fantastično, jeste to što se udvarač svojoj žrtvi predstavio kao ruski astronaut koji boravi na Međunarodnoj svemirskoj stanici i što je svoje finansijske zahtjeve prema njoj pravdao potrebom da plati gorivo za svemirski brod kojim će se vratiti na Zemlju i naknadom kojom navodno mora da uplati japanskim vlastima kako bi mogao da sleti u njenu zemlju.
Nije poznato da li je prevarena strana ikada preko interneta provjerila sastav posade Međunarodne svemirske stanice i način na koji se ona finansira i funkcioniše, odnosno, da li joj je zlonamjerni udvarač slao svoju pravu sliku ili se izdavao za nekog ruskog astronauta.
Izvjesno je, međutim, da je gospođi nakon pet uplata koje je izvršila tokom avgusta i septembra konačno sve postalo sumnjivo, zbog čega je otišla u lokalnu policijsku stanicu koja je konstatovala da je riječ o “lažnoj međunarodnoj romansi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: