27 Februara, 2024

Prijava

Italija skraćuje grijnu sezonu za 15 dana

Talijansko Ministarstvo za ekološku tranziciju potpisalo je novu uredbu o uštedi energije, kojom se pooštravaju ograničenja maksimalne temperature i skraćuje period grijanja na gas tokom zime.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, u zemlji će vreme grijanja tokom dana biti skraćeno za jedan sat, dok će ukupna zimska grijna sezona biti skraćena za 15 dana, tako što će „početak grijne sezone biti odložen za osam dana, a završetak će biti sedam dana ranije”, izvještava portal Lokal Itali, a prenosi Tanjug.

Uredbom se također pooštrava ograničenje maksimalne unutrašnje temperature u objektima, pri čemu se od preduzeća traži da ona ne prelazi 18 stepeni Celzijusovih (ranije je bilo predviđeno 19), a građani moraju da podese grijanje  na maksimalno 19 stepeni umjesto prvobitno predviđenih na 20 stepeni, prenosi RT.

Nova ograničenja se neće odnositi na „bogomolje, jaslice, vrtiće i bazene” niti na „zgrade čiji se sistemi grijanja oslanjaju na obnovljive izvore energije”, saopštilo je ministarstvo.

Dodaje se da će „u slučaju izuzetno oštrih vremenskih prilika, lokalne vlasti imati ovlaštenje  da dozvole grijanje van vremena utvrđenog uredbom”.

Prema studiji nacionalnog regulatora električne energije ENEA, na koju s poziva Lokal Itali, nova ograničenja bi mogla da omoguće zemlji da uštedi čak 2,7 milijardi kubnih metara gasa tokom zimske sezone.

Novi plan za uštedu energije prati niz drugih mjera koje imaju za cilj rješavanje energetske krize u zemlji. Italija se, zajedno sa drugim zemljama EU, bori s rekordno visokom inflacijom, vođenom uglavnom rastom cena energenata. Zemlja se oslanja na uvoz skoro 75 posto svoje energije. Početkom ove godine, uvozila je 40 procenata svog gasa iz Rusije, ali je u julu taj procenat opao na 25 posto zbog sankcija uvedenih Moskvi.

Italija je prošlog mjeseca ostala bez velikog dijela isporuka gasa iz Rusije kada je Gasprom zaustavio protok gasovodom Sjeverni tok 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: