24 Aprila, 2024

Prijava

Čemu vrijeme, tome je vakat

Ima tome petnaestak godina kako smo Facebook i ja započeli suradnju. Prvo onako malo stidljivo, privatno, tek da uhvatimo konekciju i saznamo gdje su dragi ljudi koje dugo ne vidjeh. Par objava godišnje i to je to! No, desetljeće unazad započeh odiseju kao „lokalni ministar“ i zaključih kako Facebook page može biti odličan alat za komunikaciju s ljudima, da ih se čuje, da ih se posluša.

Oktobar 2012 i prva objava.

Nakon toga postade to mjesto najbrže komunikacije s hiljadama ljudi, različitih namjera, ideja i tema za diskusiju. Deset godina smo gradili tu priču. Nikada nismo sponzorirali nijednu objavu, nikada nismo obrisali nijedan komentar. Strogo smo se držali svih FB pravila, a u posljednje vrijeme bili jako oprezni s autorizacijom korištenog materijala.

I ne lezi vraže – decembar 2022, tačno 10 godina i 22.000 pratitelja poslije Facebook page nam biva hakiran.

Odmah smo odreagirali, blokirali njegovo korištenje i zadnja objava ostade Božićna jelka i objava koja je počinjala s Balaševim stihovima.

Mjesecima smo pokušavali vratiti profil, individualno, preko zvaničnih kompanija pa čak i uz pomoć Federalne uprave policije – nije išlo!

Ne napuštajući nadu da će nam se deset godina truda, koje ima i vrlo konkretnu komercijalnu vrijednost vratiti, ipak otvorimo drugi profil i istom politikom, bez sponzoriranja, na račun sadržaja i osobnog autoriteta u roku od samo četiri mjeseca dođemo do broja od 6000 pratitelja.

I taman, kada smo najavili ulazak u novu političku borbu, bez ikakvog pojašnjenja, upozorenja ali i razloga, FB blokira ovu stranicu.

Skoro dva mjeseca borbe, vrćenja u krug i poruke da je inspekcija završena i da nije ustanovljeno nikakvo kršenje FB pravila, FB stranica i dalje ostaje blokirana.

Kratki rezime – dvije stranice, dva jako potentna oruđa u nastojanju da neke stvari u politici pokrenemo, u drugom pravcu, bijahu blokirana i onemogućena.

Kao krajnje rješenje u proteklih nešto više od mjesec dana, uz izvinjenje mojim prijateljima, kontaminirah privatni Facebook profil kao surogat oruđe.

Odradilo je to svoj posao, uspjeli smo u nakani. Ipak, ostaje gorak okus u ustima da nam je, nimalo slučajno, nešto što je trebalo odigrati skoro pa ključnu ulogu u kampanji bilo ukradeno ali možda i namjerno blokirano.

S obzirom na to da pripadam generaciji koja je navikla da traži rješenja i koja je naučila da pada na skijama, te da istog momenta ustane, u proteklih mjesec dana smo započeli izgradnju drugog modela komunikacije. WEB/BLOG stranica www.damirmarjanovic.ba je zaživjela i dala je početne rezultate, pa čak i u kampanji u kojoj nam ubaciše klip u točkove.

Stoga, prateći one narodne koga nema bez njega se može i čemu vrijeme tome je i vakat – pozdravih se s Facebook profilima i stranicama.

Ljubav je dugo trajala i valja krenuti dalje alatima na koje se čovjek može osloniti onda kada ih uistinu treba.

Vjerujem da ja ovako mali neću pretjerano nedostajati ni Facebook ni zajednici, a ovako odgojen jedino što mogu da poželim Facebooku jeste puno sreće i stotine hiljada novih korisnika, koji će, nadam se, imati bolje iskustvo od mene.

Sretno i Panta rei!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: