19 Aprila, 2024

Prijava

BHT1 I FTV: Kakav narod, takva mu i vlast

BHT1: Mlako o optužbama za krađu u Republici Srpskoj

  1. septembar – 4. oktobar 2022.

GLAS OBIČNIH LJUDI: Kakav je narod, takva mu je i vlast – ovo je možda najbolja analiza izrečena u anketi Dnevnika 2 BHT1 emitovanog 2. oktobra, po zatvaranju birališta. Ovaj javni servis uglavnom je koristio upravo glas običnih ljudi kako bi javnosti podastro sliku naše zemlje na dan kad smo odlučivali o svojoj sudbini. Reporteri su bili na nivou zadatka: temeljno su izvještavali o nepravilnostima – o tome kako će se odnositi CIK prema svim zabilježenim neregularnostima, red izjava političara, očekivanja promjene. Mnogo smo svi očekivali od rezultata, bilježi to BHT1 na više strana, i odličan je izbor da upravo građani daju stav o tome u prvim minutama, a da se kandidati sa izbornih lista, te javljanja uživo iz brojnih izbornih štabova skrajnu u drugi dio emisije.

IZBORNA ATMOSFERA: Ne podliježući atmosferi odaslatoj iz izbornih štabova, Dnevnik 2 donosi prognoze o tome šta očekuje novoizabranu vlast jednom kad se oformi, kakvi sve problemi i izazovi. Navodi se kako je od rata do danas BiH izgubila trećinu stanovništva, te je, prema analitičarima, to jedan od gorućih problema: zaustaviti masovan odlazak stanovnika. BHT1 donosi i analizu o novim izmjenama Izbornog zakona BiH – koje je visoki predstavnik Christian Schmidt donio upravo u danu izbora – što je dočekalo nespremne političare u trenutku brojanja glasova i očekivanja prvih izbornih rezultata. Dan poslije, malo konsolidacije i poruka da treba sačekati konačne izborne rezultate, ali i ne tretirati samo FBiH kao „bolesnika“ (izjava Dine Konakovića, predsjednika NiP-a).

Ocjena: 7

FTV: Dobra reporterska javljanja

  1. septembar – 4. oktobar 2022.

IZBORNE KRAĐE: Bosna i Hercegovina je izabrala. Velika očekivanja i mala izlaznost, do 15 sati glasalo tek 35% građana, manje nego za prošle Opće izbore – tako FTV otvara Dnevnik 2 u izbornoj noći. Navodi se kako ni pooštrene sankcije, ni posmatrači, ni policija nisu spriječili izborne krađe. Ko je i kako kršio Izborni zakon? Uživo su reporteri u Centralnoj izbornoj komisiji BiH i Koaliciji Pod lupom, ali i u brojnim izbornim štabovima. „Ne valja nijedan – glasam samo da ispunim građansku dužnost“, govori jedan od anketiranih građana.

SREDNJA VRIJEDNOST: I to je negdje i ona srednja vrijednost – između nadanja i pesimizma, između očekivanja da bude bolje do ravnodušnosti uzrokovane dugogodišnjim razočaranjima. Svi se slažu da treba vremena za analize rezultata, ali i neočekivanih događanja i nepravilnosti koje su pratile izborni proces.

Ocjena: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

Udarna vijest dan nakon izbora bilo je stavljanje aktuelnog federalnog premijera Fadila Novalića na crnu listu State Departmenta – BHT1 (tehnički problemi s javljanjem reportera obilježili su prilog). Ipak, FTV je za nijansu analitičniji: prezentiraju se podaci o tome šta je dovelo do odluke američke administracije, ali i poseban uklon za drugo ime na crnoj listi objavljenoj dan nakon izbora, Slobodan Stanković, biznismen blizak Miloradu Dodiku.

Obje televizije izabrale su da građani budu primarno glas koji će govoriti o izbornim očekivanjima, a tek onda da se donesu i stavovi iz štabova političkih stranaka. „Da biraju birači, a ne brojači“ – pamtljiva je izjava kandidata za Predsjedništvo BiH Vojina Mijatovića data pri glasanju. Brojači su, kako se čini, bili aktivni i u ovom izbornom procesu, a oba servisa donose priče o neregularnostima. I FTV i BHT1 donose dobre izvještaje o promjenama izbornog zakona.

Plus sedmice

BHT1 

Glasanje uz pomoć mobilnih timova, izvještavanje o ovom nešto drugačijem toku izbornog procesa u Dnevniku BHT1. Svoje zakonsko pravo nisu mogli ostvariti oni koji su u bolnici, te je podastrto i obrazloženje za to. Pohvalno je da su imali posebno opremljen studio sa zanimljivim grafičkim rješenjima koja vrlo razumljivo donose statistiku privremenih rezultata. CIK to nije imao.

FTV

Postizborna atmosfera je dobro prenijeta u Dnevniku 2 FTV-a: slijeganje utisaka i dobar prilog reportera Harisa Šertovića o tome ko su zapravo pobjednici, a ko gubitnici. Projekcije izgleda političke scene u narednim sedmicama, šta će to značiti za napredak BiH.

Minus sedmice

BHT1

Zanimljivo je da Dnevnik 2 BHT1 nije imao previše sadržaja o borbi za glasove za izbor predsjednika Republike Srpske, kao i navode iz PDP-a da je njihova kandidatkinja Jelena Trivić pokradena u izbornom procesu. Puno optužbi je izrečeno na račun SNSD-a i Milorada Dodika, prezentirani su i podaci o neregularnostima, kao i nelogičnostima, ali uredništvo Dnevnika nije smatralo da se treba previše baviti time.

FTV

Od reakcija na izborne rezultate iz regije, uredništvo Dnevnika 2 izdvaja onu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji i dalje daje nediplomatske izjave. „To su prevaranti kojima se ne može vjerovati“, rekao je aludirajući na Željka Komšića i njegovu utrku za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: