16 Aprila, 2024

Prijava

Alexander Van der Bellen pobjedio u prvom krugu izbora

Aktuelni predsjednik Austrije Aleksander van der Belen pobjedio je u prvom krugu predsedničkih izbora sa 54,6 posto dobivenih glasova, preliminarni je rezultat predsedničkih izbora bez glasova poslatih putem pošte, zvanično je saopšteno.

Na drugom mjestu je kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Vjalter Rozenkranc sa 19,10 posto.

Treći je nezavisni kandidat, advokat Tasilo Valentin, a četvrti lider „Partije piva” Dominik Vlazni, prenosi Tanjug.

Peti je Gerald Gros sa 6 posto glasova, a šesti lider stranke „Ljudi, sloboda, osnovna prava” (MFG) Mihael Brine sa 2,20 posto glasova.

Poslednji na ovim izborima je proizvođač cipela Hajnrih Štaudinger sa 1,60 posto glasova.

Izlaznost, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, bila je 52,50 posto.

To su rezultati bez glasačkih listića za glasanje putem pošte, kojih je ovaj put bilo skoro milion, odnosno 15 posto glasačkog tijela.

Ti glasovi neće promijeniti činjenicu da je Van der Belen odnio pobjedu u prvom krugu, ali će promijeniti situaciju na trećoj poziciji, jer se procjenjuje da bi Dominik Vlazni mogao preteći Valentina.

Van der Belen bi na kraju mogao imati nešto malo manje od 56 posto, što je jasna pobjeda, ali manja nego od bilo kojeg prethodnika prilikom kandidature za drugi mandat za šefa države.

Mladi su glasali za Vlaznija, ali se nisu u veliko broju odazvali pozivu na izbore, dok je za Van der Belena glasala prije svega generacija „60 plus”.

Zanimljivo je i da je Koruška jedina pokrajina u kojoj Van der Belen ne bi pobjedio u prvom krugu.

Samo u Koruškoj on je osvojio „svega” 44,4 posto glasova, i morao bi u drugi krug protiv Rozenkranca koji je u toj pokrajini dobio 25,5 posto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: