28 Marta, 2024

Prijava

VIDEO Sudija i triatlonac Amin Efendić tračat će 12 sati za oboljele bh. građane

Nogometni sudija i triatlonac Amin Efendić iz Sarajeva trčat će 12 sati za oboljele bh. građane u okviru “Vils ultramaratona” koji će biti održan u subotu, 8. oktobra.

Ovaj mladi i perspektivni sudija trčat će za “Pomozi.ba” Fond za liječenje oboljelih bh. građana. Efendić je član Udruženja fudbalskih sudija i instruktora kantona Sarajevo, a u junu je završio ironman distancu u Frankfurtu, kada je plivao četiri kilometra, vozio bicikl 180 i trčao 42,2 kilometra.

– Triatlonom se bavim rekreativno. Na treningu sam istrčao 50 kilometara, a odlučio sam na ultramaratonu trčati 12 sati da vidim koliko mogu pomjerati svoje granice, ali da ujedno prodajem kilometre za udruženje Pomozi.ba i pomognem oboljeloj djeci i građanima. Prvi put ću trčati 12 sati, ali u Frankfurtu sam završio svoj prvi ironman – kazao je Efendić u izjavi za Fenu.

Kako je ispričao, s triatlonom se počeo baviti od najkraće distance – sprint triatlonom, potom je uspio završiti olimpijsku distancu, zatim half-ironman, a na kraju i ironman. Smatra da ljudima koji se počnu baviti ovim sportom treba oko tri i pol godine da dođu na nivo ironmana, iako se mnogi ni tada ne usuđuju oprobati u ovom izazovu, za koji mnogi kažu da je nešto najteže u svijetu sporta.

Discipline kojima se bavi pomogle su mu u formiranju zdravih navika u životu, ali i karijeri fudbalskog sudije.

– Najteže mi je plivati jer u vodi ne mogu pogledati na sat ne znam koliko vremena je prošlo. Bicikl i trčanje mi lakše pada jer se mogu uvijek orijentisati i znam koliko sam prešao. Sve ove discipline zahtijevaju mnogo odricanja, a to mi je pomoglo i u sudijskoj karijeri. U triatlonu nema štele ili si spreman ili nisi. Posebno je važna psihička priprema. Mnogo moramo uložiti u sebe, treniramo odgovorno godinama, a sve to mi je pomoglo u studiranju i suđenju – objasnio je.

Očekuje da će na “Vils ultramaratonu” biti jaka konkurencija od 70 do 80 takmičara, ali ističe da će glavni protivnik biti sam sebi, jer iako se ne nada pobjedi, želi pomjeriti granice svog tijela i uma.

Organizator “Vils ultramaratona” je Udruženje “Dečki u plavom”, a trka će biti održana na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu s početkom u 21 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: