27 Februara, 2024

Prijava

VIDEO: Pređu 777 stepenica zbog hrama i duhova, a onda ih majmuni opljačkaju

Uspavani vulkan Popa u središnjem dijelu Mijanmara sa svojih 1.518 metara i “zlatnom krunom”, budističkim manastirom Taung Kalat predivan je prizor, ali i omiljeno odredište hodočasnika.

Taung Kalat jedinstveno je utočište i dom majmuna, kipova Bude i prema legendi – duhova.
Duhova koji se nazivaju nat ima 37, a u budizmu imaju ulogu zaštitnika. Prije smrti, većina duhova su bili ljudi koji su doživjeli nasilnu smrt poput posljedica zmijskog otrova ili bolesti kao što je lepra.
Popa, čije ime znači “cvijet”, može se vidjeti i sa rijeke Iravadi udaljene 60 kilometara. Posebno je posećena tokom praznika punog mjeseca Najona i Nada, u maju i novembru, kada hodočasnici donose darove duhovima. Penju se krivudavom stazom od 777 stepenica kako bi im ostavili razne poklone, od novca do flaša viskija.
Na putu do vrha prolaznici mogu da vide razigrane, ali i agresivne majmune kojima ne treba prilaziti. Majmuni su također poznati po krađi hrane i pića. Mnogo meštana čeka na putu koji prodaju sitnice i traže savjete za održavanje stepenica čistim.
Vrijedi doći do vrha samo zbog fantastičnog pogleda, a zanimljivo je upoznati monahe sa visokim šeširima i uživati u atmosferi na vrhu vulkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: