28 Marta, 2024

Prijava

Šta se dogodilo sa “eurokremom”: Znatno smanjena količina lješnika i putera, sastav izmjenjen

Poznata poslastica “eurokrem”, proizvođača “Swisslion-Takovo” više se ne pravi po tradicionalnoj recepturi i licenci firme “Gandola” iz Italije.

Od maksimalnih deset posto lješnika po starom receptu, u novom sastavu ih je samo tri, dok je kakao maslac sa devet posto, u novom kremu smanjen na četiri, prenosi Blic.

 

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača Efektiva kaže da samim tim što se smanjila količina određenih sastojaka u “eurokremu”, to više nije isti proizvod, već drugi koji samo vizuelno podsjeća na onaj koji smo navikli.
“‘Eurokrem’ se više ne proizvodi po licenci ‘Gandola’ iz Italije, i to se vidi da na pakovanju ovog naziva više nema. Također se vidi da je sada manje lješnika, kao maslaca, šećera, dakle promenjeni su sastojci tog proizvoda i to više nije onaj ‘eurokrem’ na koji smo mi navikli decenijama u nazad, već je to sada neki drugi proizvod koji samo vizuelno liči na ono što smo jeli. To su primjetili i građani koji se javljaju i kažu da ukus više nije isti. Činjenica je da oni više nemaju italijansku licencu po kojoj se ‘eurokrem’ pravio, ali kada su je izgubili i zašto, meni iz kompanije ‘Swisslion’ ni danas nije stigao odgovor”, kaže Gavrilović za Blic.
On ističe da kompanija formalno nema obavezu, ali da je trebalo da obavjesti potrošače da se više ne radi o istom proizvodu.
“Kada je ovaj proizvod izgubio licencu, sumnjam da je rukovodstvo firme riješilo da nastavi sa istim vizuelnim brendom kako bi potrošače naveli da se radi o istom brendu. Ako su već izgubili licencu, mislim da je trebalo da promjene izgled tog brenda, da stave neku drugu boju ambalaže ili drugačiji naziv kako bi upozorili potrošače da to više nije isto. Mislim da bi to bilo pošteno. Nije ni ovo formalno kršenje zakona, ali je diskutabilno da se pod istim imenom i identitetom prodaje nešto što više nije to”, naglašava Gavrilović.
Cijena eurokrema inače je u poslednjih godinu dana porasla najmanje za oko 20 posto u prosjeku.

“Formalno ovde nema kršenja zakona, jer i na novom pakovanju piše količina sastojaka. To što su oni drugačiji u odnosu na one ranije to nije kršenje zakona, bio bi da sastav nije ono što piše na ambalaži”, dodaju iz Udruženja potrošača “Efektiva”.
Na pitanja o tome šta se desilo sa prethodnom recepturom ovog krema iz kompanije “Swisslion-Takovo” nisu stigli odgovori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: