28 Marta, 2024

Prijava

Kanton Sarajevo sufinansira otkup turističke atrakcije, parne lokomotive Kusače stare 121 godinu

Vlada Kantona Sarajevo će posredstvom Turističke zajednice KS podržati otkup parne lokomotive koja će se koristiti kao eksponat na obnovljenoj Bistričkoj stanici u Starom Gradu.

Kako je Bistrička stanica jedan od značajnijih kulturno – historijskih objekata u našem kantonu, ali i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, obogaćivanje njegovog sadržaja ovom parnom lokomotivom dodatno će doprinijeti i turističkoj atraktivnosti Bistričke željeznice.

– Parna lokomotiva Kusača stara je 121 godinu i jedna je od najstarijih u našoj zemlji. Na zahtjev Grada Sarajeva učestvovali smo u sufinansiranju nabavke ove lokomotive jer će sigurno upotpuniti sadržaj Bistričke stanice, a samim tim je i učiniti zanimljivijom turistima. Bistrička stanica sa ovom parnom lokomotivom evocirat će uspomene na vrijeme kada je stanica ispraćala i dočekivala vozove i putnike, što će dodatno doprinijeti njenoj autentičnosti i atraktivnosti kako za turiste, tako i za samu lokalnu zajednicu – naveo je ministar privrede KS Adnan Delić.

Ukupni troškovi nabavke, transporta i obnove ove parne lokomotive iznose 74.868 KM, od čega će Kanton Sarajevo sufinansirati troškove u iznosu 50.000 KM, a ostatak Uprava Grada Sarajeva, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: