23 Aprila, 2024

Prijava

I tate mogu osjećati simptome trudnoće, ova pojava je sve češća

Sugurno ste čuli da su neke buduće tate dobile stomačić tokom partnerkine trudnoće, ali stomak i povećanje kilaže nisu jedino što ih može zadesiti.

Naime, neki muškarci mogu razviti niz emocionalnih i fizičkih simptoma trudnoće i, iako zvuči čudno, to se javlja češće nego što mislite.

Za ovu pojavu postoji i dijagnoza, a evo šta kažu stručnjaci o njenim uzrocima.
Sindrom “Couvade” je izraz koji opisuje mimikriju trudničkih simptoma kod muškaraca. Iako ga naučnici još proučavaju, on se ne smatra bolešću ni psihološkim stanjem, već isključivo simptomatskom pojavom.
Najčešći simptomi koje budući očevi osjećaju su mučnina, anksioznost, promjene apetita, smanjeni libido i zubobolja, a svoj vrhunac obično imaju u trećem mjesecu trudnoće, odnosno u trenucima kada žene imaju najizraženije jutarnje mučnine i ostale trudničke tegobe.
Kako prenosi Good Therapy, istraživanja sprovedena na ovu temu pokazala su da je “Couvadeov” sindrom sve češći i da se javlja kod 25 do 52 posto muškaraca u Sjedinjenim Američkim Državama koji imaju trudne partnerke.
Iako je moguće doživjeti ozbiljnije simptome, mnogi muškarci imaju samo blage simptome. S obzirom na to da simptomi najčešće nestaju nakon porođaja, ovo stanje može proći nezapaženo. Neki muškarci se mogu osjećati zbunjeno, zabrinuto ili uznemireno, a stručnjaci kažu da je u tom slučaju najvažnija edukacija.
Također može biti ohrabrujuće znati da se ovaj sindrom često opisuje kao reakcija na promjene koje donose trudnoća i roditeljstvo, a ne kao znak problema s mentalnim zdravljem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: