29 Novembra, 2022

Prijava

Katunska naselja u BiH i Crnoj Gori, kao atraktivne turističke destinacije

Završna konferencija projekta ‘Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine’ upriličena je u Fojnici, a radi se o projektu koji je realiziran u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Bosna i Hercegovina. Cilj je da se procijeni turistički potencijal i ponuda katunskih naselja prekograničnog područja.

Program menadžerica Projekta i Sarajevske razvojne agencije (SERDA) Aida Džamalija Duran podsjeća da su katuni, od davnina poznati kao stočarska mjesta, mjesta privremenog boravka stočara koji su izvodili stoku radi bolje ispaše.

– Danas se ta mjesta više spominju u kontekstu potencijalnih turističkih lokacija. Tako smo htjeli da valorizujemo katune, kao atraktivne turističke destinacije, te smo kroz projekt osigurali niz aktivnostima kojima se radilo na unaprjeđenju turističkog mobilijara (znakova, signalizacije) i osposobljavanju lokalnog stanovništva za bavljenje turizmom – kazala je za Fenu.

Tretirali su pet katunskih naselja u Bosni i Hercegovini (Prokoško jezero, Vrtača, Golica, Otigoške i Gvožđanske staje), a tretirani su i katuni planine Bjelasice u Crnoj Gori.

Po njenim riječima, na konferenciji u Fojnici prikazan je i film koji ima za cilj promovirati katunska naselja na regionalnom nivou. Planirano je da taj promotivni film bude korišten na sajmovima i sličnim skupovima na međunarodnom nivou.

– Otvorili smo priču koju možemo nadograđivati. Potencijal je veliki, vrlo je atraktivno. Možemo to nadograđivati u smislu trasiranja nekih novih tematskih staza, uvođenja novih turističkih sadržaja, izrade novih turističkih paketa i promovirati ih kao takve – kazala je.

Precizira da su, kroz Projekt, već trasirali jednu stazu (dužine oko 200 km), koja je pogodna za planinarenje i za biciklizam. Sadrži i prateći turistički mobilijar i signalizaciju. Postoji, kaže, perspektiva da se nadogradi, kroz neke druge razvojne inicijative.

– Staza koja je trasirana povezuje tih pet katunskih naselja obuhvaćenih Projektom. Ujedno je i dio tematske staze koja je, na određeni način, nadopuna katunskoj stazi u Crnoj Gori. Ovo poprima kontekst regionalne priče – kazala je.

Dodaje da su njihovi partneri u Crnoj Gori, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije iz Crne Gore, sličan projekt radili sa Albanijom i Kosovom.

– U tu ponudu uvrstili smo i Bosnu i Hercegovinu, njene vraničke katune. Nazvali smo tu rutu Vranički katuni, a ima pristup iz pet okolnih općina koje gravitiraju planini Vranici (Fojnica, Kiseljak, Kreševo, Visoko i Konjic) – naglasila je.

Džamalija Duran kaže da im je i Općina Fojnica partner u Projektu, te dodaje da je načelnik Sabahudin Klisura okarakterizirao to kao značajnu priliku za tu općinu koja ima velike potencijale u turizmu ali nisu dovoljno prepoznati niti dovoljno iskorišteni.

– Fojnica je tradicionalno poznata po termalnoj vodi i Lječilištu, ali ima još propratnih turističkih sadržaja koji bi bili atraktivni domaćim i turistima iz inozemstva – naglasila je.

Projekt “Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine” implementirali su Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Općina Fojnica i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u partnerstvu sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije iz Crne Gore.

Ukupna vrijednosti Projekta je oko 466.000 eura, od čega je Evropska unija osigurala 396.000 eura bespovratnih sredstava, dok ostatak sufinansiraju projektni partneri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti