24 Aprila, 2024

Prijava

Fondacija budućnosti u BiH nagrađuje mlade naučnice

Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini drugu godinu zaredom nagrađuje mlade naučnice. Od 2015. godine pomaže mladim ljudima da dosegnu svoj puni potencijal u STEM i IT sektoru kroz mentorstva i stipendije.

– Pružamo im prilike kroz mnoge projekte i programe koje realizujemo, a njihovi nevjerovatni rezultati su ono što nas motivira da nastavimo s radom. Dio našeg rada je organiziranje „Vera Šnajder Nagrade“ za mlade naučnice u našoj zemlji – saopćeno je iz Fondacije.

U saopćenju se navodi da je Vera Šnajder bila prva bosanskohercegovačka matematičarka i prva dekanesa u bivšoj Jugoslaviji.

– Za mnoge, Vera je bosanskohercegovačka Maria Curie. Svoje znanje je usavršila na Institutu Henri Poincaré, koje je zatim uložila u obrazovni sistem svoje domovine. Na osnovu toga, Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini nagrađuje i ove godine mladu naučnicu (dodiplomskog, magistarskog ili doktorskog studija) prirodnih i tehničkih fakulteta sa grantom u iznosu do 5.000 za odlazak na stručno putovanje u inostranstvo – navode iz Fondacije.

Dodaju da je cilj nagrade da inspiriše i pomogne mladim naučnicama da se, kao i Vera, vrate iz inostranstva s novim znanjem i vještinama koje će uložiti u unapređenje naše zemlje. Ovim događajem žele pokazati da je BiH sačinjena od mladih intelektualaca.

Jedna od dvije prošlogodišnje pobjednice „Vera Šnajder Nagrade“ je Zlata Jašarević. Put po njenom izboru je bio u Lisabon, Portugal, na konferenciju organizovanu od European Chemical Society. Osim što je iskusila šta se svojim trudom i radom u nauci može dobiti, naučila je dosta novih stvari i uvidjela da se putovanjima u inostranstvo na konferencije može dosta naučiti i, posljedično, primjeniti u našoj zemlji.

Poziv je otvoren do 15. oktobra – saopćeno je iz Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: