20 Aprila, 2024

Prijava

Amerika šalje Ukrajini četiri raketna sistema HIMARS

Sljedeći paket vojne pomoći SAD za Ukrajinu trebalo bi da se sastoji od četiri lansera artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), municije, mina i vozila otpornih na mine, izjavila su za Rojters dva izvora obavještena o ovom paketu vrijednom 625 miliona dolara.

Zvanična najava o slanju paketa vojne pomoću trebalo bi da bude objavljena već danas, navela je agencija.

Ovo je prvi paket američke vlade za fiskalnu 2023. godinu koji omogućava predsjedniku SAD Bidenu da povuče do 3,7 milijardi dolara viškova oružja za transfer Ukrajini do sredine decembra, javlja Tanjug.

Prošle nedelje, SAD su otkrile da pripremaju novi paket vojne pomoći vrijedan 1,1 milijardi dolara za Ukrajinu, koji uključuje 18 sistema HIMARS, prateću municiju, razne vrste sistema protiv bespilotnih letjelica i radarske sisteme.

Rojters, međutim, navodi da je prošlosedmični paket pomoći finansirala Inicijativa za bezbjednosnu pomoć Ukrajini (USAI), što znači da američka vlada mora da nabavi oružje od vojne industrije, umjesto da ga uzme iz postojećih zaliha oružja.

Zvaničnici su, govoreći pod uslovom da ne budu imenovani, kazali da vrijednost i sadržaj paketa pomoći mogu biti promenjeni do poslednjeg trenutka.

SAD će, posle slanja najnovijeg paketa vojne pomoći Ukrajini, uputiti više od 16,8 milijardi dolara vrijednu vojnu pomoć otkako je Rusija napala tu zemlju 24. februara, dodaje Rojters.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: