19 Aprila, 2024

Prijava

Održan Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret posvećen književniku Petru Šegedinu

Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnika u suorganizaciji s Ograncima Matice hrvatske u Metkoviću i Čitluku, te općinom Orebić organizirali su 18. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret posvećen književniku Petru Šegedinu.

Književno znanstveni skup održan je prvog dana listopada u Gradskom kulturnom središtu Metković, a sudjelovali su istaknuti članovi DHK: profesor emeritus Šimun Musa, akademik, Mostar; Mile Pešorda, akademik, Zagreb; prof. dr. sc. Antun Lučić, književnik, Mostar; prof. dr. sc. Marina Kljajo Radić, književnica Mostar; Pero Pavlović, književnik Neum; Ružica Martinović Vlahović, književnica, Slavonski Brod; Hrvoje Barbir Barba, književnik, Ploče; Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku; Zorana Vekić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću; Anita Martinac, predsjednica Južnohrvatskog ogranka DHK.

Značaj i doprinos Petra Šegedina u hrvatskoj književnosti je nemjerljiv, a to su potvrdila i znanstvena djela o kojim se govorilo na skupu. Svi pristigli radovi sudionika ali i drugih članova koji ovaj put nisu mogli nazočiti bit će objavljeni u zborniku nakon ovoga skupa,  istaknula je predsjednica Južnohrvatskog ogranka DHK, književnica Anita Martinac.

U ime Južnohrvatskog ogranka uručila je Zahvalnice ograncima Matice Hrvate u Metkovići i Čitluku, te Priznanja i darove Podruma Stojić sudionicima.

Grad Orebić također je bio suorganizator susreta te su narednog dana književnici ugošćeni u Pomorskom muzeju gdje ih je dočekala ravnateljica Vesna Suhor, te Narodnoj knjižnici Orebić gdje je sa školskom djecom pripremila prigodan program ravnateljica knjižnice Nataša Tolj.

Književnici su posjetili i grob Petra Šegedina na Kapetanskom groblju, pored Franjevačkog samostana Uznesenja Marijina (Gospe od Anđela), a također posjetili su i grob književnika Frane Vlatkovića, koji je prije par mjeseci sahranjen na istom tom groblju, a bio je istaknuti član ogranka. Položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće, a pjesnici su se uz molitvu prisjetili njihovog životnog puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: