29 Marta, 2024

Prijava

Ruski obavještajci tvrde da imaju dokaze o zapadnom tragu u curenju na Sjevernom toku

Ruska vanjska obavještajna služba (SVR) ima informacije koje ukazuju na umješanost Zapada u „teroristički napad” na gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, izjavio je danas direktor te službe Sergej Nariškin.

„Već imamo neke materijale koji ukazuju na zapadni trag u organizovanju i sprovođenju ovog terorističkog napada”, rekao je Nariškin, prenio je Tanjug.

Dodao je da prema njegovom mišljenju, Zapad čini sve da sakrije prave počinioce i organizatore tog napada.

Curenja gasa iz sistema gasovoda Sjeverni tok u švedskim i danskim vodama Baltičkog mora otkrivena su u ponedeljak, a Evropska unija i NATO su izrazili uvjerenje da je incident rezultat sabotaže.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocjenio je da su glupe tvrdnje da Rusija stoji iza sabotaže na gasovodu Sjeverni tok i istakao da ruske vlasti ne znaju šta je predsjednik SAD Biden mislio kada je početkom februara poručio da bi se trebalo riješiti Sjevernog toka 2, iako Moskva pamti te riječi.

On je rekao da incident na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 treba da bude istražen i da „u teoriji takva situacija zahtjeva dijalog, brzu interakciju svih strana kako bi se što prije saznalo šta se dogodilo”, ali da do sada, kako je dodao, „vidimo apsolutni nedostatak takvog dijaloga”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: