29 Marta, 2024

Prijava

Općina Novi Grad sufinansira troškove početnika u biznisu, potpisani ugovori sa još 30 obrtnika

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i finansije Emir Dedović potpisao je sa 30 samostalnih poduzetnika  ugovore za sufinansiranje troškova početnika u biznisu.

Tu podsticajnu mjeru Općina Novi Grad provodi kontinuirano od 2018. godine. Namijenjena je pružanju podrške novim obrtima, trgovinskim ili ugostiteljskim, odnosno svim djelatnostima koje se registruju na nivou općinskih službi u Kantonu Sarajevo u tekućoj godini, od osoba koje imaju prebivalište u općini Novi Grad Sarajevo.

Dosad je kroz ovu podsticajnu mjeru zaposleno više od 530 osoba. Na ovaj način Općina nastoji da pomogne stanovnicima koji žele da sami sebi osiguraju radno mjesto, registrovanjem obrtničke, ugostiteljske ili druge vrste djelatnosti, sufinasiranjem troškova u iznosu od 7.200 KM tokom dvije godine kontinuiranog poslovanja.

Dedović je pozdravio prisutne uime Općine Novi Grad i općinskog načelnika Semira Efendića, te kazao kako je ponosan na sve one koji su se odlučili za samostalni biznis.

– Drago nam je i ponosni smo što na određen način već nekoliko godina sa lokalnog nivoa dajemo podršku onima koji su se odlučili da otvore za sebe radno mjesto, i eventualno za još nekoga u svom biznisu u kojem rade. Mislim da smo napravili iskorak, da vrlo brzo dolazimo do dokumenata bez velike procedure i čekanja.  Praksa je pokazala dosad, da su prve dvije godine najteže, stoga je naša želja da vam na ovaj način pomognemo u tom periodu – kazao je Dedović.

Ajdin Džindo, 22 godišnji mladić koji je svoju djelatnost otvorio je u svojstvu autoprevoznika, kazao je da je zahvalan Općini što je prepoznala potrebu pomoći početnicima u biznisu.

Edin Sofović se iz Australije vratio u svoju domovinu i otvorio vlastiti restoran. Ovaj 25-godišnji mladić, sa roditeljima je živio u Sidneju, ali kaže da je u BiH ljepše živjeti i raditi, pa čak su i procedure jednostavnije nego u Australiji.

Početnik u biznisu je i Goran Radošević, po zanimanju inžinjer informatike. Svoj obrt registrovao je nedavno i trenutno ima jednog zaposlenog. Cilj mu je da svoj biznis proširi i da stekne mogućnost da zaposli još mladih ljudi, saopćeno je iz Pressa Općine Novi Grad Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: