25 Aprila, 2024

Prijava

Kome odgovaraju eksplozije na Sjevernom toku

Sjedinjene Američke Države imaju najveću korist od eksplozija na gasovodima „Sjeverni tok“i„Severni tok 2“, rekao je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Zapad je bukvalno od prvog momenta posle objave o eksplozijama na gasovodima ‘Sjeverni tok’ i ‘Sjeverni tok 2’ pokrenuo aktivnu kampanju potrage za krivcima. Ipak, očigledno je da najveću korist, pre svega ekonomsku, od toga ima Amerika“, rekao je Patrušev na sastanku šefova specijalnih službi država ZND.

On je podsjetio da se slična stvar dogodila i u slučaju eksplozije podvodnog cevovoda u luci Puerto-Sandino u Nikaragvi oktobra 1983. godine.

Neophodno je preduzeti koordinisane napore da bi se raskrinkali nalogodavci i izvršioci tog zločina, rekao je Patrušev.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je juče da je sabotaža bez presedana protiv gasovoda „Sjeverni tok 1“ i „Sjeverni tok 2“ bila je u suštini akt međunarodnog terorizma.

U ponedeljak su se istovremeno dogodili incidenti na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu. Prema informacijama vlasti Danske i Švedske, otkrivena su dva curenja gasa na „Sjevernom toku“ i jedno na „Sjevernom toku 2“ kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu.

Ruska strana zvanično je zatražila informacije od Danske o vanrednoj situaciji na „Sjevernom toku“ čim se saznalo za incident. Danske vlasti su obavjestile Rusiju o eksplozijama na mjestu curenja gasa. Operator „Sjevernog toka“, kompanija „Nord strim AG“, izvjestio je da je vanredna situacija na gasovodima neviđena i da je nemoguće procjeniti vreme popravke.

Rad gasovoda „Sjeverni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.

Geopolitička situacija u svetu nepredvidiva

Patrušev je rekao i da je aktuelna geopolitička situacija u svetu nepredvidiva, a glavni razlog tome je namjera SAD i njihovih saveznika da očuvaju svoju dominaciju.

„Osamnaesti susret rukovodilaca organa bezbjednosti i obavještajnih službi država ZND odvija se u uslovima drastičnog rasta međunarodne nestabilnosti i nepredvidljivosti daljeg razvoja situacije. Glavni razlog tome je težnja SAD i njihovih saveznika da očuvaju svoju dominaciju u svetu“, rekao je on.

On je dodao da mogućnosti Amerike da održava svoju hegemoniju postaju sve više ograničene, ali da Vašington aktivno pokušava da destabilizuje situaciju u različitim zemljama.

„U takvim uslovima američke vlasti polaze od toga da svaka akcija u cilju jačanja sopstvenog uticaja mora da se odvija bez velikog preusmjeravanja resursa i da donosi i političke i ekonomske koristi. To se odnosi i na organizacije obojenih revolucija s ciljem svrgavanja nepoželjnih režima“, rekao je on.

Zapad je, kako je rekao, nanio Rusiji snažan udarac, s ciljem političke i ekonomske izolacije zemlje, ali bez obzira na to sve je očiglednija besperspektivnost takvih koraka koji se kao bumerang vraćaju zapadnim državama.

Danas je jasno da niko neće uspeti da ostane po strani i zbog toga je probleme međunarodne bezbjednosti moguće rješavati samo zajednički, istakao je Patrušev.

Prema riječima Patruševa, osnovni cilj Anglosaksonaca jeste da osiguraju stratešku i ekonomsku premoć u odnosu na druge. Takva politika nanosi štetu ne samo zemljama u razvoju nego i saveznicima Vašingtona i Londona, a najveća žrtva sankcija je EU, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: