20 Aprila, 2024

Prijava

Washington gura ka direktnoj konfrontaciji nuklearnih sila

Akcije Vašingtona usmjeravaju situaciju ka otvorenoj konfrontaciji najvećih nuklearnih sila, a zapadne zemlje testiraju strpljenje Rusije, koja je spremna da brani svoj suverenitet, teritorijalni integritet i narod svim sistemima naoružanja koje ima, saopštio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

On je prema članku objavljenom na web siteu američkog magazina „Nešnl interest” jučer rekao da je „očigledno da su SAD direktno umješane u vojna dejstva kijevskog režima”, prenosi TASS.

„Čini se kao da se Rusija testira kako bi vidjelo koliko će dugo ostati strpljiva i uzdržati se od odgovora na očigledne protivničke akcije i napade. U stvari, Vašington gura situaciju ka direktnoj konfrontaciji velikih nuklearnih sila koje nose nepredvidive posljedicama”, rekao je Antonov.

Ruski diplomata je naveo i da „američki zvaničnici nastavljaju da eskaliraju situaciju, zastrašujući domaću i međunarodnu javnost lažnim ruskim „nuklearnim prijetnjama”.

On smatra da takva retorika „izokreće izjave ruskog rukovodstva”.

„Želio bih da naglasim da nije došlo do promjene uslova u kojima bi naša zemlja koristila nuklearno oružje. S tim u vezi, nastavljamo da se striktno pridržavamo Vojne doktrine iz 2014. i Osnovnih principa državne politike o nuklearnom odvraćanju iz 2020. godine”, naglasio je ruski diplomata.

Antonov je saopštio i da Moskva nikada nije spomenula ekspanzivno tumačenje ovih dokumenata koji su, kako je naveo, dostupni javnosti.

On je još rekao i da se Vašington „vara ako misli da Rusija neće braniti Krim ili teritorije koje bi joj se mogle pridružiti”.

„Ne prijetimo nikome. Ali potvrđujemo da je, kao što je predsjednik Vladimir Putin rekao 21. septembra, Rusija spremna da brani svoj suverenitet, teritorijalni integritet i naš narod svim sistemima naoružanja koje imamo”, istakao je on.

Antonov je rekao da smatra da u takvoj izjavi nema ničeg „agresivnog i neprihvatljivog” i upitao kako bi se SAD ponijele u situaciji da se suoče sa „egzistencijalnim prijetnjama”, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: