19 Aprila, 2024

Prijava

Udvostručen broj požara u Amazoniji

U septembru je broj požara u brazilskoj Amazoniji dostigao najviši nivo u zadnjih deset godina, pokazuju podaci brazilskog državnog instituta INPE.

U Amazoniji je od početka mjeseca zabilježeno 36.850 upozorenja o požarima – dvostruko više nego u celom septembru prošle godine i najviše od septembra 2010, kada su objavljena 43.933 upozorenja.

Podaci pokazuju da je u avgustu iskrčen 1.661 kvadratni kilometar amazonske prašume, što je za 81 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Predsjednik Žair Mesijas Bolsonaro ukinuo je mjere zaštite okoline, pa je proces uništenja šuma Amazonije dostigao najviši nivo u poslednjih 15 godina, prenose agencije.
Amazonija je tek jedna od ukupno sedam rizičnih zona, uz obalnu atlantsku šumu, suvu regiju Katingu na sjeveroistoku, pampu na jugu.
Uništavanje brazilske prašume obično se intenzivira u izbornoj godini, budući da je policija sklona da gleda “kroz prste”, a drvna industrija pokušava da preduhitri moguću promjenu politike očuvanja okoline.
Bivši direktor INPE-a Rikardo Galvao napominje da je Brazil nekada bio primjer drugima u praćenju šuma, ali je vlada rasformirala nadležne agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: