28 Marta, 2024

Prijava

Otići u penziju sa 50 godina – novi američki san

Koliko god odlazak u penziju sa 50 godina nije realan u vreme kada sve više  država podiže granicu za okončanje radnog vijeka, o toj ideji maštaju generacije mladih Amerikanaca.

Devangi Patel je 33-godišnji anesteziolog u jednoj velikoj bolnici u Atlanti i cilj joj je da napusti posao sa 50 godina.

„To je za mene američki san. Želim sebi da obezbjedim da ne moram da radim zbog novca, nego zbog zadovoljstva”, rekla je za „NYT” ova djevojka koja je dio svoje dobre zarade uložila u akcije da bi se približila ostvarenju svog sna.

Finansijski konsultanti kao i istraživanja javnog mnjenja, pokazuju da ranijem napuštanju posla teži sve više milenijalaca, generacija rođenih tokom 1980-ih i 1990-ih.

Pitanje je, međutim, koliko je realna ideja o odlasku u penziju 15 godina prije nego što su to činili njihovi očevi i majke.

Jedan ekonomski savjetnik iz Pensilvanije svjedoči da mu se za pomoć obraćaju mladi koji žele da do 50. ostvare finansijsku nezavisnost. Iako ne želi da ih obeshrabri u toj namjeri, on im ipak servira i malo realnosti, a to je da će im za takvu nezavisnost do 50. biti neophodno da štede od 50 do 60 posto mesečne plate.

„To od njih traži da štede što je moguće više, da troše što manje i da i jedno i drugo počnu da rade što prije”, navodi on i dodaje da ih troškovi života i životni stil na koji su navikli, značajno ometaju u tome.

Da su njihovi snovi ipak daleko od realnosti, pokazuju podaci jednog istraživanja koje je otkrilo da trećina mladih štedi svega pet posto od plate, ili čak manje, dok je 26 posto njih zaduženo kreditima, ali bez obzira na to, više od polovine (52 posto) očekuje da će otići u penziju prije 65. godine. Takva očekivanja zasnivaju na uvjerenju u svoje natprosečne vještine finansijskog planiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: