29 Novembra, 2022

Prijava

Katica: Revolving fond omogućuje uštedu energije u svim javnim objektima u FBiH (VIDEO)

Vlada Federacije BiH radi na obezbjeđivanju kontinuiranog toka investicija u mjere energijske efikasnosti javnih objekata putem Revolving fonda, koji je osnovan pri Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

– Revolving fond je dugoročni samoodrživi finansijski mehanizam koji pruža krajnjim korisnicima beskamatne zajmove u KM za implementaciju mjera energijske efikasnosti. Krajnji korisnici – javni objekti u Federaciji uplaćuju procijenjene iznose finansijskih ušteda u Revolving fond do otplate investicije. Na takav način nam je namjera finansirati i implementirati u prve tri godine djelovanja Revolving fonda Operativni plan povećanja energijske efikasnosti u institucijama FBiH – kazala je u razgovoru za Fenu šefica Odsjeka za energetsku efikasnost u zgradarstvu u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja Jasmina Katica.

Realizacija Operativnog plana, kako kaže, donijet će niz benefita kao što su uštede u budžetima, smanjenje korištenja fosilnih goriva, očuvanje prirodnih resursa, kao i “otvaranje novih radh mjesta i to 305 novih zapošljavanja sa punim radnim vremenom godišnje sa prosječnom neto plato od 1,7 miliona KM te doprinosima u budžet u iznosu od 1,3 miliona KM godišnje”.

Naglašava da Revolving fond za krajnjeg korisnika finansira i realizira mjere energijske efikasnosti, a otplata investicije se vrši iz procijenjenih finansijskih ušteda koje se obezbjeđuju putem planiranja i izvršenja budžeta datog krajnjeg korisnika – javnog objekta i koje se uplaćuju u Revolving fond na godišnjem nivou sve do otplate investicije iz ušteda.

– Uplaćena finansijska sredstva se dalje revolviraju i koriste za nove investicije u energijsku efikasnost javnih objekata, kojih u Federaciji BiH ima više od 4.000 – ističe Katica.

Pojašnjava da nakon implementacije mjera, a prije otplate investicije Federalno ministarstvo prostornog uređenja i krajnji korisnik potpisuju Ugovor o prenosu ugrađene /instalirane opreme i izvršenih građevinskih i građevinsko-zanatskih radova.

Time se “omogućuje krajnjem korisniku da uknjiži povećanu vrijednost svog objekta i prije otplate investicije, a nakon otplate investicije krajnji korisnik – javni objekat trajno ima smanjene troškove za energiju ili energent”.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja je u saradnji sa Svjetskom bankom, njemačkim KfW I UNDP obezbijedilo nepunih 20 miliona KM za fukcionisanje Revolving fonda.

– Analiza procjene pozitivnog finansijskog toka i analiza osjetljivosti uticaja promjene perioda otplate investicije i prosječnih troškova građevinskih i građevinsko-zanatskih radova ukazuju da je potrebno uz kontribuciju Vlade Federacije BiH u iznosu od 10 miliona KM, omogućiti obezbjeđenje grant sredstva od potencijalnih donatora u istom iznosu od 10 miliona KM i time sa 20 miliona KM obezbijediti dugoročno, samoodrživo pozitivno poslovanje Revolving fonda, a putem njega isfinansirati i provesti masovnu obnovu tih zgrada, bez dodatnog zaduživanja javnih budžeta. Uz sve prethodno pomenute pozitivne aspekte, investicija u energisku efikasnost u zgradastvu značajno doprinosi ekonomskom razvoju BiH – navela je Katica u razgovoru za Fenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti