20 Aprila, 2024

Prijava

Politolog Tarik Kapetanović o TV debati kandidata: Ko je pokazao više, Bakir ili Denis

Možda bi bilo pametnije da je studio bio postavljen oko nekog okruglog stola

Veliku pažnju javnosti izazvala je debata na FTV-u kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića, Bakira Izetbegovića i Mirsada Hadžikadića.

Politolog Tarik Kapetanović u razgovoru za „Avaz“ govorio je o neverbalnoj komunikaciji učesnika.

Zanimljivo narodu

– Debata je bila zanimljiva za šire narodne mase, prilagođena gledateljstvu. Vidi se da su kandidati bili pripremljeni i energični, a to se posebno vidjelo kod dvojice kandidata koji žele da se direktno sučelje, odnosno kod gospodina Izetbegovića i gospodina Bećirovića – kazao je Kapetanović.

Kako je dodao, kod Izetbegovića i Bećirovića vidjela se želja da animiraju publiku i istaknu se kvalitetima.

– Višu dozu agresivnosti je, definitivno, pokazivao gospodin Bećirović, dok je u određenim momentima, kako je konverzacija odmicala, i gospodin Izetbegović, također, bio agresivan. Gospodin Hadžikadić je čak pokušao smiriti dvojicu sukobljenih kandidata koji su njegovi rivali – mišljenja je Kapetanović.

Čerčilov stisak

Neverbalna komunikacija kod kandidata je bila smirena i uglavnom usmjerena na ruke.

– Kod gospodina Bećirovića je to primarno bila čista politička gestikulacija rukama, onaj famozni Čerčilov stisak, dok je, s druge strane, Izetbegović čvrsto sjedio u svojoj stolici. Samo pozicioniranje u studiju je pokazivalo da se tu već radi o jednoj situaciji u kojoj dvojica idu na jednoga, s obzirom na to da je jedan bio na jednoj strani, dok su druga dvojica bila na drugoj strani.

Možda bi bilo pametnije da je studio bio postavljen oko nekog okruglog stola. Međutim, očito je da se radilo o drugoj postavi i direktnom preferiranju jednog kandidata u odnosu na druge ili direktnom napadu jednih kandidata u odnosu na drugoga. Ali, eto, tako su odlučili režiseri – zaključio je Kapetanović.

Pobjeda bila potrebna

Jasmin Mujanović, politolog s adresom u Los Anđelesu, debatu je nazvao neinspirativnom te je kazao kako je Bećiroviću bila potrebna čista pobjeda, posebno nakon odlaska s debate na N1.

– Pitanje Bećirovićeve kandidature sada nije da li može srušiti Izetbegovića, već koliki će se dio njegove početne podrške preliti Komšiću i hoće li to biti dovoljno da zadrži Borjanu Krišto – kazao je Mujanović.

Izvor : Avaz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: