26 Aprila, 2024

Prijava

Oglasio se Kremlj: Sabotaža? Vreme popravke nemoguće procijeniti

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov prokomentarisao je problem sa gasovodom Sjeverni tok.

Peskov nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 posljedica sabotaže.

“Sada ne možemo da isključimo nijednu opciju. Očigledno je da se radi o nekakvim oštećenjima cijevi, i ne možemo isključiti nijednu jedinu mogućnost prije nego što dobijemo rezultate istraživanja o tome šta je uzrok”, rekao je on odgovarajući na pitanje agencije Tass da li je možda sabotaža izazvala curenja gasa.

Peskov je, kako prenosi agencija Rojters, također rekao da je Kremlj veoma zabrinut zbog ove situacije, koja zahtjeva hitnu istragu jer je to pitanje energetske bezbjednost “celog kontinenta”.

Nemoguće procijeniti

Kvarovi do kojih je došlo na tri kraka podmorskih gasovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 su bez presedana.

Vrijeme popravke je nemoguće procijeniti za sada, saopštila je danas kompanija Nord Strim AG, operater cjevovoda Sjeverni tok 1.

“Oštećenja koja su se dogodila u jednom danu istovremeno na tri linije sistema podmorskih cjevovoda Sjeverni tok su bez presedana. Za sada nije moguće procijeniti vreme za popravku gasne transportne infrastrukture”, navela je kompanija u saopštenju za novinare, izvijestila je agencija Tass.

Istu informaciju prenosi i Rojters, napominjući da je saopštenje uslijedilo posle upozorenja švedske pomorske uprave o dva curenja gasa na gasovodu Sjeverni tok 1, ubrzo nakon što je Danska izvijestila o curenju gasa na obližnjem gasovodu Sjeverni tok 2 zbog kojeg je ograničila plovidbu u radijusu od pet nautičkih milja.

Gasovod Sjeverni tok 1, koji se sastoji od dva paralelna kraka pojedinačnog kapaciteta od po 27,5 milijardi kubnih metara godišnje, počeo je da isporučuje gas direktno iz Rusije u Nemačku 2011. godine.

Protok gasa tim cjevovodom, koji je od jula radio sa samo 20 posto kapaciteta, zaustavljen je krajem avgusta i nije ponovo pokrenut nakon redovnog remonta.

Za to što Severni tok 1 nije ponovo pokrenut Rusija krivi neispravnu opremu na ključnoj kompresorskoj stanici i sankcije Zapada prema Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Sjeverni tok 2, koji se proteže skoro paralelno sa Sjevernim tokom 1 po dnu Baltičkog mora, izgrađen je u septembru 2021. godine, ali nikada nije pokrenut jer je Nemačka odbila da ga sertifikuje. Taj projekat je u potpunosti zaustavljen samo nekoliko dana prije nego što je Moskva poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, dodaje britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: