29 Januara, 2023

Prijava

Koincidencija ili diverzija – istovremena oštećenja na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2

Danske vlasti upozorile su brodove da izbjegavaju vode oko ostrva Bornholm u Baltičkom moru, u radijusu od pet nautičkih milja, zbog curenja gasa iz gasovoda Sjeverni tok 2, a pad pritiska utvrđen je i u Sjevernom toku 1. Nemačka vlada je saopštila da je u kontaktu sa danskim vlastima i da radi sa lokalnim istražnim organima, kako bi otkrila šta je dovelo do naglog pada pritiska u gasovodu.

Plan je bio da Sjeverni tok 2 udvostruči isporuke ruskog gasa u Nemačku preko Baltičkog mora, ali Berlin je blokirao izdavanje dozvole za rad zbog ruskog napada na Ukrajinu, prenosi Tanjug. Danska pomorska uprava prijavila je juče curenje gasa u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, koje se nalazi blizinu neaktivnog ruskog gasovoda Sjeverni tok 2.

Dispečer Sjevernog toka 2 na prelazu na kopno primijetio je nagli pad pritiska na Liniji A gasovoda Sjeverni tok 2”, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da je pokrenuta istraga i da su obavještene nadležne vlasti Danske, Nemačke, Švedske, Finske i Rusije.

U ponedeljak uveče, operater gasovoda Sjeverni tok 1, koji je radio smanjenim kapacitetom od sredine juna prije nego što je u avgustu potpuno obustavio snabdijevanje, također je prijavio pad pritiska na obje linije gasovoda.

Predsjednik njemačkog mrežnog regulatora Klaus Miler rekao je na Tviteru da je zbog pada pritiska u oba gasovoda „ situacija napeta”.

Regulator je saopštio da trenutno nije poznato šta je izazvalo pad pritiska, dodajući da taj događaj nije imao uticaja na bezbjednost snabdijevanja u Nemačkoj i da je nivo skladišta gasa u zemlji bio oko 91 posto.

Gasovod, koji je trebalo da udvostruči obim gasa koji teče iz Sankt Peterburga ispod Baltičkog mora u Nemačku, upravo je bio završen i napunjen sa 300 miliona kubnih metara gasa, kada je Nemačka otkazala njegovu upotrebu nekoliko dana prije ruskog napada na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti