19 Aprila, 2024

Prijava

Zlatko Miletić: Način i trenutak Komšićeve peticije utječu na njegovu vjerodostojnost

Zlatko Miletić za Klix.

Zlatko Miletić je opozicioni državni parlamentarac, a na predstojećim izborima je kandidat nedavno formiranog političkog subjekta Za nove generacije (ZNG). Tim povodom govorio je za naš portal o nekim od značajnih političkih pitanja.

Njegova profesionalna karijera je obilježena dugogodišnjim radom u institucijama odgovornim za sigurnost Bosne i Hercegovine, prije svega u Federalnoj upravi policije (FUP). U ovim institucijama je radio na rukovodećim pozicijama.

Miletić se politički angažovao prije Općih izbora 2018., i to kao član DF-a. U ovoj stranci je bio generalni sekretar, a poslije izbora je izabran za delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

U aprilu 2020. je napustio DF zbog unutarstranačkih nesuglasica. Nakon što je to učinio, jedna od njegovih poruka je glasila: “Ne želim biti podanik”. Sa zastupnikom u Skupštini Kantona Sarajevo Damirom Marjanovićem i drugima osnovao je ono što su nazvali ZNG, a za šta navode da je pokret, a ne stranka.

Jedan je od najaktivnijih delegata i oštar je kritičar vlasti. Na predstojećim izborima kandidat je ZNG-a za zastupnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Miletić je u intervjuu za Klix.ba govorio o tome zašto se ističe da je ZNG pokret, a ne stranka, koga bi ZNG podržao u formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, kako ocjenjuje peticiju za formiranje građanske države, koju je inicirao predsjednik DF-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji su principi ZNG za izmjene Izbornog zakona i smatra li ispravnim to što je i ZNG podržao kandidaturu Denisa Bećirovića (SDP) za člana Predsjedništva.

U javnim istupima često ističete da Za nove generacije nije stranka, već pokret. U čemu je razlika ako i Za nove generacije učestvuje na izborima i ako konkuriše za političke funkcije?

Imajući u vidu komplikovan administrativni ustroj Bosne i Hercegovine i pravnu regulativu u smislu političkog organiziranja, Za nove generacije jeste pokret kojem je osnovni cilj da obnovimo društvene vrijednosti, pokušamo izvršiti određene promjene u smislu izgradnje sistema u kojem će politika služiti građanima.

Prema našem zakonodavstvu nismo mogli registrirati pokret, već smo morali registrirati stranku, koja mora u skladu sa našim programskim ciljevima učestvovati na izborima i konkurirati za političke funkcije iz razloga implementacije prijedloga naših rješenja kojima bi okončali vladavinu etnonacionalnih kartela.

Pretpostavljam da očekujete da ćete imati zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo. Damir Marjanović, vaš kolega, podržava aktuelnu kantonalnu vlast (NiP, SDP, NS). Ako budete u prilici da birate, da li biste ostali partneri Trojke ili biste eventualno tražili nove partnere za formiranje vlasti?

Nadamo se da će gospodin Marjanović dobiti podršku građana. Status i uspostava koalicije sa Trojkom ili nekom drugom strankom bit će zasnovan na programskim ciljevima. Tko bude spreman reformisati obrazovanje, zdravstvo, ekonomiju, tko pokaže političku volju da unaprijedi stanje u oblasti borbe protiv kriminala, da unaprijedi stanje u kulturi, sportu, ekologiji i da unaprijedi status mladih, može biti naš partner.

Kako ocjenjujete peticiju za formiranje građanske države, koju je inicirao Komšić?

Sadržaj peticije, bar onaj dio za koji smo saznali iz medija, odnosno intencija da dođemo do građanske države i sistema u kontekstu vrijednosti, jeste naš cilj također. No, način i trenutak predstavljanja navedenog projekta u kontekstu izborne kampanje utječe na vjerodostojnost i stvarnu namjeru predlagača.

Drugim pristupom, metodologijom, dinamikom razvoja projekta. Da, to je naš strateški cilj – jednakost svakog građanina u Bosni i Hercegovini u novom političkom sistemu iz koga će se crpiti vjerska, nacionalna, kolektivna i svaka druga prava na potpunoj jednakopravnosti svih.

Ako na bilo koji način budete dio pregovora za izmjene Izbornog zakona, koji će vam biti zahtjevi i da li ih smatrate realnim? Ako ih smatrate realnim, čime to argumentirate?

Mi moramo mijenjati Izborni zakon, jer je to naša i međunarodna obaveza i obaveza po presudama Evropskog suda za ljudska prava i sudova u Bosni i Hercegovini, i to na način da uvođenjem informacionih tehnologija izbore učinimo pravednim i transparentnim, onemogućimo blokadu implementacije izbornih rezultata, omogućimo stvarni izbor svake osobe na bilo koju funkciju bez obzira da li je predstavnik određenog naroda ili nacionalne manjine ili to nije.

Uvesti viši stepen demokratije u izboru kandidata za pojedine funkcije i zaštititi svačije kolektivno pravo bez obzira na administrativni dio u kojem ostvaruju ta prava ili u skraćenoj formi – implementacija mišljenja Venecijanske komisije iz 2005. i Rezolucije 1513 Vijeća Evrope iz 2006. Sve piše šta i kako, vrlo jednostavna rješenja ako postoji politička volja.

S današnje tačke gledišta, da li je bila ispravna odluka da Za nove generacije podrži Bećirovića u kandidaturi za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine?

U dogovoru sa predstavnicima Trojke, a u cilju da konačno opozicija izađe predstavljena sa jednim kandidatom, dali smo obećanje da ćemo to učiniti, bez obzira koga predloži Trojka. S obzirom na to da je gospodin Bećirović, sa kojim sam u Domu naroda imao priliku da radim i surađujem, podržali smo njegovu kandidaturu.

Smatramo da je riječ o kvalitetnom kandidatu koji u potpunosti može odgovoriti navedenoj službi, uključujući i priliku da izađemo iz nametnute matrice vladajućih nacionalističkih stranaka – da svako glasa za svog, što više liči na neofašistički, a ne na demokratski proces. Znači, odluka je, bez obzira na tok kampanje, ispravna i naša podrška je neupitna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: