27 Novembra, 2022

Prijava

Putin možda ne blefira

Predsjednik Češke Miloš Zeman upozorio je da ruska politika postaje sve iracionalnija i da je moguće da Vladiumir Putin ne blefira kada zastrašuje svet nuklearnim oružjem, a poljski predsjednik Andžej Duda ocijenio je da to ima suprotan, negativan efekat i u onim zemljama koje su do sada bile oprezne u ocjenama postupaka Moskve.

„Iracionalnost je nažalost sve prisutnija u ruskoj politici. Upravo zato ne usuđujem se da tvrdim da je zastrašivanje nuklearnim oružjem samo blefiranje. Na kraju krajeva i sam Putin je jasno kazao u svom obraćanju: ne blefiram”, kazao je Zeman u intervjuu češkom dnevniku Mlada fronta dnes.

Delimična mobilizacija u Rusiji, po ocjeni češkog predsjednika, je plod ruskih vojnih neuspjeha u Ukrajini a naglasio je da nijedna demokratska zemlja ne može da prizna referendume kada su oni organizovani pod oružanim pritiskom.

„Opasne su te prijetnje nuklearnim oružjem pod veoma providnim izgovorom: ove okupirane teritorije su nakon referenduma ruske a mi smo u skladu sa našom doktrinom dužni da rusku teritoriju branimo bilo kakvim oružjem. Referendume organizovane pod oružanim pritiskom ne može da prizna nijedna demokratska zemlja”, kazao je Zeman.

Duda je poručio sinoć u intervjuu poljskoj državnoj televiziji TVP info da niko u UN „ne blijedi od straha” zbog prijetnji koje stižu iz Rusije, pa i ove poslednje o nuklearnom oružju.

„Ruski vođa je na neki način napravio grešku kada je sugerisao nuklearnu prijetnju zato što je reakcija suprotna. Zemlje koje su do sada bile oprezne u svojim ocjenama Rusije, sada su u nedoumici što se Putin pomjera ka takvim sugestijama”, kazao je poljski predsjednik.

Duda je podsjetio da Rusija nije jedina nuklearna sila i da takvo oružje imaju i SAD.

„Ako SAD ozbiljno uzimaju tu prijetnju to je prijetnja i za samu Rusiju. Ako Rusija pređe preko svih tabua prema zemlji koja ne posjeduje nuklearno oružje i koja danas brani svoju teritoriju isključivo konvencionalnim oružjem, ako protiv te zemlje bude upotrebljeno makar taktičko nuklearno oružje Rusija može da očekuje odgovor”, kazao je Duda poljskim medijima u Njujorku, gdje učestvuje na Generalnoj skupštini UN.

Eventualnu upotrebu nuklearnog oružja poljski predsjednik označio je za očajnički i suludi potez.

„Ako bi Putin i njegovo okruženje odlučili da povuku takav očajnički, suludi potez za društva civilizovanog demokratskog sveta kao da bi prestali da postoje. To ne bi bila samo opasnost da im se sudi za krivičnu odgovornost i prijetnja dugogodišnjih kazni zatvora već je to isključenje iz civilizovanog svijeta, i njih i Rusije sve dok su joj oni na čelu”, rekao je Duda, prenosi Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti