5 Decembra, 2023

Prijava

Simbol planine Čvrsnice: Ko prođe kroz ovaj “portal” otporan je na metke

Na istočnoj strani planine Čvrsnice postoji jedan interesantan sadržaj nastao radom prirode. Ovaj fenomen je postao i simbol ovog dijela zemlje, i za njega se vezuju razne legende i priče koje meštani rado pripovjedaju turistima.

Planina Čvrsnica je smještena u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine. Radi se o jednoj od najviših planina zemlji i sastavni je dio Parka prirode Blidinje. Na planini je, osim nevjerovatne ljepote, turistima posebno interesantan jedan sadržaj gdje se polagala hajdučka zakletva. Radi se o kružnom obliku u stjeni pod imenom Hajdučka vrata.

Hajdučka vrata su geomorfološki oblik koji je priroda svojom voljom napravila. Ovaj interesantan oblik u krečnjaku planine je priroda je formirala i oblikovala hiljadama godina. On se nalazi iznad spektakularnog kanjona Dive Grabovice na 1.970 metara nadmorske visine.

Prema legendi, u starim vremenima dok su hajduci boravili na ovim predjelima postojalo je jedno vjerovanje. Svako ko prođe kroz ovaj „portal“, gdje su se inače i proglašavali junaci hajducima, bude otporan na metke. Osim toga, to bi mu garantovalo i bolju hajdučku sreću u borbama.

Najzdravija zemlja za život na svijetu, saznajte više.

Danas je neophodno sačuvati ovaj spomenik prirode, i od nje same, zub vremena je vidljiv, i od nesavjesnih turista. Posebno je fotogeničan pa se turisti penju kako bi napravili što bilje fotografije, a to dodatno ugrožava Hajdučka vrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: