20 Aprila, 2024

Prijava

Bomberger: Stručnjaci ICMP-a već pomažu Ukrajini u slučajevima nestalih osoba

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) u procesu je zaključivanja Sporazuma o saradnji s vlastima Ukrajine koji će omogućiti ICMP-u da upotrijebi cijeli spektar svoje pomoći Ukrajini u pronalaženju nestalih osoba, kazala je Feni generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

Naglasila je da su već na zahtjev ukrajinskih vlasti, stručnjaci ICMP pomagali Ukrajini u jednom broju slučajeva nestalih osoba. U julu je ICMP ukrajinskim vlastima dostavio prvi izvještaj o podudaranju DNK koji im je omogućio da izvrše tačnu identifikaciju građanina Ukrajine koji je ubijen u kijevskoj oblasti ranije ove godine.

– U saradnji s ukrajinskim vlastima trenutno je u toku proces identifikacije još nekoliko posmrtnih ostataka – dodala je.

Vodeći princip ICMP-a je pružanje pomoći državama u uspostavljanju efektivnog i održivog procesa za traženje nestalih osoba koji je neizostavan u unapređivanju vladavine zakona i podržavanju ljudskih prava preživjelih, napominje Bomberger.

Integrirani sistem, kaže sagovornica, koji objedinjuje uspostavljanje posebnih domaćih institucija i donošenje zakonodavnih propisa za rješavanje pitanja nestalih, pristup utemeljen na vladavini zakona, angažman porodica nestalih i moderne naučne metode, omogućava uspješno traganje za velikim brojem osoba nestalih u sukobu.

– Iskustvo ICMP-a, naročito na zapadnom Balkanu, je pokazalo da se veliki broj nestalih osoba može pronaći i identificirati putem sistematičnog i kontinuiranog procesa koji je utemeljen na zakonu. Isti principi se primjenjuju u Ukrajini. Premda mi već ovako radimo, moguće će biti koristiti našu laboratoriju, stručnjake i sve alate u punoj mjeri čim se potpiše Sporazum o saradnji s Ukrajinom – podvukla je Bomberger.

Ukrajinske vlasti su zvanično zatražile pomoć ICMP-a u traženju nestalih osoba, a nakon potpisivanja Sporazuma o saradnju, ICMP će uspostaviti i svoj ured u Ukrajini, najavila je generalna direktorica.

Bomberger je podsjetila da je više od 40.000 osoba nestalo na prostoru bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 1999. godine i do sada je pronađeno više od 70 posto nestalih zahvaljujući zajedničkom radu domaćih vlasti i ICMP-a uz veliko učešće porodica nestalih.

– Međutim, postoji još više od 7.000 nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine, a 11.000 ukupno iz cijele regije, tako da će ICMP nastaviti sa svojim mandatom na osiguravanju saradnje vlada, održavanju njihovih napora na pronalaženju i identifikaciji osoba koje se još uvijek vode kao nestale – kazala je Bomberger.

Na pitanje koliko je identifikacija pomogla u procesu pomirenja u ovoj regiji, Bomberger je istaknula da je jedini način da se dođe do pomirenja uspostavljanje istinitog i činjeničnog narativa o onome šta se događalo tokom sukoba, a ključni dio tog proces je ostvarivanje pravde za sve žrtve.

Rad ICMP-a, naročito naučni dokazi kojima se utvrđuje identitet žrtava u sukobima iz 90-ih, je doprinio nespornom narativu o ratnim zločinima uključujući i genocid Srebrenici, podvukla je Bomberger.

– Ti dokazi su doprinijeli osuđujućim presudama u brojnim sudskim procesima. ICMP je osigurao stručne dokaze i druge specijalizirane forenzičke kapacitete, forenzičke izvještaje i svjedočenja, u više od 30 predmeta širom svijeta – zaključila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger u razgovoru za Fenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: