4 Marta, 2024

Prijava

Oilprice.com: Amerika nema dovoljno gasa za Evropu

Energetska groznica u EU pred grijnu sezonu – njemački uvoznici naručuju sibirski gas preko „Sjevernog toka 1”, Finska kupuje ruski LNG

Američki proizvođači nafte i gasa neće naredne zime biti u prilici da pruže slamku spasa energetski nesamostalnoj Evropi. U SAD trenutno ne postoje uslovi za dodatno pumpanje nafte i gasa: investitori na Volstritu nisu zainteresovani za dodatna ulaganja, prenio je jučer američki portal „Oilprice” iz Dalasa upozorenje Vila Vanloha, šefa grupe za privatni kapital „Kvantum energy partners” i njegovog kolege Bena Dela, šefa firme „Cambridge energy”.

Hladan tuš za očekivanja Brisela da će rekordnim uvozom gasa s one strane Atlantika prebroditi predstojeću zimu, tokom koje će biti neizvjesno snabdijevanje naftom i gasom, uslijedio je nakon dva zabrinjavajuća signala s domaćeg tržišta energentima u SAD.

S jedne strane, strateške rezerve nafte u SAD pale su sredinom septembra na najniže količine u poslednjih 30 godina (trenutno 434 miliona barela), izvjestila je Američka uprava za energetske informacije. S druge, Majk Virt, predsjednik i izvršni direktor „Ševrona”, druge najveće naftne kompanije u SAD (iza „Ekson mobajla”), istakao je ovih dana da Amerikanci treba da budu spremni na znatno više cijene prirodnog gasa u nastupajućem, hladnijem periodu godine.

„Cijene prirodnog gasa u SAD su sada ionako vrlo visoke u odnosu na ranije, kao i u odnosu na ostatak svijeta. Već uočavamo posljedice koje su (zbog energetske krize) zadesile ekonomiju Evrope, koja vrlo vjerovatno ide u recesiju. Situacija u SAD neće biti loša kao u Evropi, ali će cijene prirodnog gasa biti osjetno više”, procijenio je Virt.

Inače, u prvom polugođu 2022. godine američki izvoznici nafte isporučili su Evropi prvi put u istoriji više crnog zlata nego mušterijama u Aziji (213,1 milion barela, odnosno 191,1 milion barela). Istovremeno, EU je postala i vodeći kupac američkog tečnog gasa. Naime, nastojanja EU da razvije alternativne izvore uvoza gasa kako bi ukinula energetsku zavisnost od Rusije doprinijela su da SAD postanu najveći svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa (LNG) tokom prve polovine 2022. Američki izvoz LNG-a tako je porastao za 12 posto, i to uprkos požaru na jednom od ključnih terminala za izvoz tog energenta u Teksas početkom juna. Tako je ukupan uvoz LNG-a u EU i Veliku Britaniju porastao za 63 procenta tokom prve polovine 2022. godine na prosečno 14,8 Bcf/d (bilion kubnih stopa na dan). Kao i lane, američki izvoznici isporučili su najviše LNG-a u EU i UK tokom prve polovine godine, obezbjeđujući 47 posto ukupnog evropskog uvoza LNG-a. Tokom prvih pet mjeseci 2022. godine, 71 posto američkog izvoza LNG-a, ili ukupno 8,2 Bcf/d, isporučeno je u Evropu, izvještava vodeći globalni pomorski web-sajt „Maritajm egzeminer”.

Najnoviji američki signali da Evropa naredne zime ne treba da očekuje „gasnu slamku” s one strane Atlantika dodatno potpiruju neizvjesnosti oko adekvatnog snabdijevanja EU energentima.

Tim povodom, pojedini evropski uvoznici energenata čine ovih dana svojevrsne zaokrete prema – ruskim energentima. Naime, holandski tanker „Koral enerdži” jučer je stigao u luku Hamina na jugoistoku Finske s tovarom ruskog LNG-a, preneo je „Ile njuz” iz Helsinkija. Također, njemački uvoznici energenata naručili su jučer sibirski gas – za dopremanje preko (zatvorenog) „Sjevernog toka 1”, prenio je Rojters. Nije jasno zašto su kupci energenata u Nemačkoj zvanično rezervisali nabavku gasa „Sjevernim tokom 1” kad je Rusija ponovno puštanje tog gasovoda u rad uslovila ukidanjem energetskih sankcija EU, navela je britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: