29 Marta, 2024

Prijava

Dok svijet uvode u totalni haos velike svjetske sile ujedinjeno osvajaju svemir!

Svjetske velesile Rusija i Amerika danas šalju posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) u prvoj zajedničkoj misiji od ruske invazije na Ukrajinu. Kapsulom Sojuz poletjeće astronauti Sergej Prokopjev i Dimitrij Petelin i predstavnik NASA Frank Rubio.

Lansiranje je zakazano u 11.45 sa kosmodroma Baikonur u kazahstanskoj stepi u Središnjoj Aziji. Let do ISS trajati tri sata, a posada će u svemiru provesti tri mjeseca.

Prije nekoliko nedelja Rubio je ovaj let, prenosi Indeks, okarakterisao kao „jako važnu misiju”, dodavši da je postao dobar prijatelj s članovima ruske posade.

Saradnja NASA s ruskom svemirskom agencijom Roskosmos nazvao je „dobrom i snažnom” bez obzira na napetosti između Moskve i Vašingtona koje traju mjesecima.

„Mislim da je važno, kada prolazimo kroz trenutke napetosti u drugim stvarima, da ljudski let u svemir i istraživanje, strast koju dijele obje agencije ostane svojevrsni oblik diplomatije i partnerstva, nešto što dijelimo i zajednički pokušavamo da postignemo izuzetne stvari”, rekao je američki astronaut.

Rusija ističe da sankcije Amerike i EU otiču na njihove aktivnosti i razvoj u području svemira, uključujući i proizvodnju raketa, koje također imaju i vojnu primjenu.

Moskva je nedavno objavila da će se, u svjetlu sukoba sa zapadnim silama, nakon 2024. godine povući s Međunarodne svemirske stanice. Tačan datum nije objavila, a analitičari sumnjaju da će Rusija to učiniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: