25 Aprila, 2024

Prijava

Borrell: EU neće priznati potencijalne ‘referendume’ u područjima Ukrajine koje su zauzeli Rusi

Svaki referendum koji Rusija namjerava održati na ukrajinskom teritoriju koji su zauzele njene snage bio bi ništavan s pravne perspektive i ne bi ga priznala Evropska unija i njezine države članice, rekao je visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell.

– Evropska unija oštro osuđuje ove planirane nezakonite ‘referendume’ koji su protiv legalnih i demokratski izabranih ukrajinskih vlasti, krše nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i očito krše međunarodno pravo.

Rezultati takvih akcija bit će ništavni i nevažeći te ih EU i njezine države članice neće priznati – rekao je visoki predstavnik EU-a Josep Borrell, prenosi Ukrinform.

Borrell je podsjetio da su 20. septembra takozvane “vlasti”, koje je Rusija nelegitimno imenovala na teritorijima Ukrajine koje je vojno okupirala, najavile pripreme za nezakoniti “referendum”. Ovo je pokušaj Rusije da legitimizira svoju ilegalnu vojnu kontrolu, s ciljem da nasilno promijeni granice Ukrajine, čime se jasno krši Povelja UN-a i nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Napomenuo je da je Rusija od početka invazije zastrašivala, nezakonito zatvarala, mučila i otimala ukrajinske građane, a značajan dio izvornog stanovništva u napadnutim područjima bio je prisiljen pobjeći. Legalno izabrani lokalni dužnosnici u nekim su slučajevima nasilno smijenjeni, podsjeća Borrell, dodajući da je pristup internetu, slobodnim i nezavisnim medijima te slobodi izražavanja također uvelike ograničen.

Stoga se ovi nezakoniti “glasovi” ni pod kojim okolnostima ne mogu smatrati slobodnim izražavanjem volje ljudi koji žive u ovim regijama pod stalnom ruskom vojnom prijetnjom i zastrašivanjem, naglasio je diplomat EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: