29 Marta, 2024

Prijava

Američki i kanadski brodovi prošli kroz tajvanski moreuz

Američki vojni brod i kanadska fregata obavili su rutinski prolazak kroz tajvanski moreuz, saopštile su vojske dvije zemlje. Brodovi su kroz moreuz prošli u utorak, što je Kina osudila, navodeći da su kineske snage upozorile plovila. Kina je navela da su njene snage uvijek u pripravnosti i da će odgovoriti na sve provokacije radi zaštite svog suvereniteta.

Američka mornarica je saopštila da je njen vojni brod „Higins”, zajedno sa kanadskom fregatom „Vankuver”, prošao kroz moreuz u međunarodnim vodama.

Američki brodovi su proteklih godina rutinski prolazili kroz tajvanski moreuz, a ponekad su to činili i britanski i kanadski, što je izazivalo negodovanje zvaničnog Pekinga koji smatra Tajvan svojom teritorijom, prenio je Tanjug.

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand rekla je da njena zemlja želi da se očuva stabilnost i prosperitet Indopacifičkog regiona.

Tajvanski ministar odbrane je saopštio da su brodovi primjećeni, a da je situacija bila normalna.

To je bio drugi prolazak američkih brodova kroz tajvanski moreuz ovog mjeseca, i drugi zajednički sa kanadskim brodovima za manje od godinu dana. Kina je izvodila vojne vježbe u blizini Tajvana od početka prošlog mjeseca, nakon što je predsejdnica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posjetila Tajpej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: