29 Marta, 2024

Prijava

Valerij Polijakov, ruski kozmonaut koji je najduže boravio u svemiru, preminuo u 80. godini

Ruski kozmonaut koji drži rekord u najdužem putovanju u svemir preminuo je u 80. godini. Valerij Polijakov proveo je punih 437 dana kružeći oko Zemlje između 1994. i 1995. godine na svemirskoj stanici Mir, javlja BBC.

Polijakov je vršio eksperimente kako bi vidio mogu li ljudi održati svoje mentalno zdravlje ako krenu na dugo putovanje na Mars.

Testovi su pokazali da nije bilo oštećenja njegove kognitivne funkcije kao rezultat njegove 14-mjesečne ekspedicije.

Polijakovljevu smrt objavila je Ruska svemirska agencija, koja je koristila njegove počasne titule, uključujući heroja Sovjetskog Saveza i pilota-kozmonauta SSSR-a.

Uzrok Poljakovljeve smrti nije objavljen.

Agencija Roscosmos dodala je u postu na Telegramu da je Polijakovljevo istraživanje pomoglo dokazati da ljudsko tijelo može podnijeti letove daleko izvan Zemljine orbite, u duboki svemir.

Polijakov je rođen 1942. godine u Tuli, gradu južno od glavnog grada Moskve, prvobitno se školovao na medicinskim studijama, a zatim i za kozmonauta.

Lansiran je u svoju prvu misiju u augustu 1988. godine i proveo je osam mjeseci u orbiti.

Upravo je njegov let šest godina kasnije donio Polijakovu rekord za najduže putovanje u svemir, koji i danas nije oboren.

Poljakov je živio i radio na svemirskoj stanici Mir od 8. januara 1994. do 22. marta 1995. godine, a navodno je orbitirao oko Zemlje više od 7000 puta.

Kasnije je rekao da je trajanje putovanja bilo jednako putovanju na Mars i natrag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: