28 Marta, 2024

Prijava

U petak u Beogradu počinje 56. Bitef

U Beogradu u petak počinje međunarodni kazališni festival 56. Bitef, koji od 23. rujna do 2. listopada donosi devet predstava u glavnom programu, među kojima i one nekih najznačajnijih imena europskog i svjetskog kazališta, Katie Mitchell, Jana Martensa i Alexandera Zeldina.

 

Svi će se oni ove godine prvi puta predstaviti u Beogradu, u sklopu programa koji će obilježiti veliki svjetski hitovi i domaće uspješnice. Tematski fokus festivala, “Mi – junaci rada svog”, bavit će se radom u suvremenom društvu, radnim zakonodavstvom i tržištem rada nakon pandemije koronavirusa, ali i pitanjem rada u izvedbenim umjetnostima.

Glavni festivalski program donosi devet predstava iz Srbije te Njemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Slovenije i Velike Britanije, a počinje već u petak 23. rujna, kada će u Narodnom pozorištu gostovati predstava “(Nije) kraj svijeta”, produkcija berlinskog kazališta Schaubühne u režiji britanske redateljice Katie Mitchell, javlja Hina.

Dvije predstave koje se najizraženije bave pitanjem obespravljenosti i “nevidljivosti” radnika u suvremenom društvu su “Tijuana”, solo performans poznatog meksičkog glumca i autora Lazara Gabina Rodrígueza (produkcija Lagartihas tiradas al sol iz Meksika, režija Lazaro Gabino Rodrigez i Luisa Pardo) i “Guardian Party” (produkcija Zirlib iz Francuske, koncept i režija Muhamed el Hatib i Valeri Mrežan).

Najveći interes publike privlače međunarodna festivalska uspješnica, predstava “Ljubav” prema tekstu i u režiji Aleksandra Zeldina, koprodukcija Zeldin Company iz Londona i kazališta Odeon iz Pariza, te dvije srpske predstave, “Svijet bez žena” Maje Pelević i Olge Dimitrijević i “Dr. Auslender (Made for Germany)” Bojana Đorđeva, obje nastale u koprodukciji Bitefa te će biti premijerno izvedene na festivalu.

Kao Bitefova “otkrića” najavljena su dva gostovanja slovenske Nove Pošte (Slovensko mladinsko gledališče i Maska) iz Ljubljane, predstave “Solo” redateljice Nine Rajić Kranjac te “Kriza” Žige Divjaka. Posljednja predstava u programu je belgijska plesna predstava “Svaki pokušaj završit će slomljenim tijelima i slomljenim kostima” koreografa Jana Martensa.

Predstave se održavaju u Narodnom pozorištu, JDP-u, Bitefu, Centru za kulturnu dekontaminaciju, amfiteatru Instituta za anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu, te u Luci Beograd, gdje će se održavati i regionalni festival suvremenog cirkusa Cirkobalkana u popratnome programu, koji također uključuje i tradicionalne programe Bitef polifonija i Bitef biblioteka.

Nakon svake izvedbe u sklopu glavnog festivalskog programa, održavat će se razgovori s autorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: