28 Marta, 2024

Prijava

Adna Bešić: I moja djeca trebaju ostati u BiH

Majka sam dvije kćerke, jedne studentice i druge tinejdžerke kojima želim obezbjediti sigurnost, egzistenciju, život prepun mogućnosti kako nikada ne bi poželjele graditi svoju budućnost van domovine Bosne i Hercegovine.

Zovem se Adna Bešić i kandidatkinja sam političke inicijative „Za nove generacije“ na poziciji 2. za Skupštinu Kantona Sarajevo, 209 – izborna jedinica 9. Doktorirala sam mikrobiologiju, a magistrirala genetiku na odsjeku za biologiju Prirodno – matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Zaposlena sam kao mikrobiolog u javno-zdravstvenom sektoru i kao univerzitetski profesor na predmetima iz oblasti mikrobiologije, tehnologije vode za piće, analize hrane i vode, inženjerstva rekreativnih i bazenskih voda, i uzorkovanja u oblasti zdravstvene ekologije. Učesnik sam mnogobrojnih projekata iz oblasti zaštite zdravlja i zaštite okoliša.

Loš zdravstveni sistem i zaštita zdravlja naših građana su jedan od razloga zašto Bosanci i Hercegovci masovno napuštaju svoju domovinu i bolje i sigurnije sisteme traže van domovine. Zdravstveno ispravna voda i sigurna hrana su esencijalni za zdravlje naše djece, naših roditelja, svih naših građana i temelj prevencije nastanka bolesti. Zaštita zdravlja, najbolje usluge liječenja i pouzdani sistemi zdravstvene zaštite su prava svih naših građana. Želim da svojom stručnošću i dugogodišnjim iskustvom u sektoru zdravstvene ekologije doprinesem zaštiti zdravlja, predlažem mjere unapređenja ispravnosti vode i hrane, i korištenje naših prirodnih resursa u svrhu prosperiteta uz obavezno očuvanje zdravog okruženja.

Majka sam dvije kćerke, jedne studentice i druge tinejdžerke kojima želim obezbjediti sigurnost, egzistenciju, život prepun mogućnosti kako nikada ne bi poželjele graditi svoju budućnost van domovine Bosne i Hercegovine.

Ovo je moje prvo aktivno učešće u politici i do sada nisam imala iskustva kao kandidat na izborima niti sam bila član i jedne stranke. Za nove generacije je politička inicijativa u kojoj više od 75 % kandidata nema političko iskustvo kao ni ja, ali su ostvareni kroz svoje osnovni poziv, i iskustvom, znanjem, stručnošću i vještinama u različitim oblastima žele da doprinesu kreiranju politika i njihovoj efektivnoj i efikasnoj realizaciji.

Željela sam naći najbolji način kako da stupim u kontakt sa što većim brojem građana, prenesem im svoje poruke, planove i vizije, otvorim im mogućnot za inznošenje njihovih problema i prijedloga rješenja.

Kroz medijski prostor i društvene mreže pišem o temama izoblasti u kojima sam stručna, rizicima koje nose neispravna hrana i voda pozdravlje naše djece, rizicima koje nosi nutricionistički neuravnotežena ishrana i bolestima koje tako nastaju, i kakve ekonomske štete se nanose našim sistemima kroz neadekvatno upravljanje hranom, vodom, otpadom, okolišem.

Kreativnim, pametnim i korisnim promotivnim materijalima, osvježivaćima mirisa u automobilima i privjescima za ključeve koji se mogu koristiti umjesto gvozdenih novčanica za pokretanje kolica u prodajnim centrima, a koji promovišu mene i našu inicijativu. Kako želim obezbjediti zdravu vodu i sigurnu hranu, promovišem podjelu zdravih voćnih paketića i kvaltetne prirodne izvorske vode građanima na ulici.

Planiram biti inicijator promjena sistema zdravstvene zaštite, u kontekstu pružanja osnovnog paketa zagarantovane besplatne zaštite svim građanima, posebno djeci, usklađivanja potreba specijalističkih edukacija i dovoljnog broja specijalista sa potrebama građana i uslugama primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, kako bi se unaprijedile specijalističke usluge, skratile liste čekanja i obezbjedili pregledi u najbližim zdravstvenim ustanovama, po izboru pacijenta.

Borit ću se za očuvanje izvora podzemnih i površinskih voda, za zdravu i bezbjednu vodu i hranu koja će biti sigurna za zdravlje naših građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: