29 Marta, 2024

Prijava

Kandidatkinja stranke Za nove generacije Adna Bešić: Ne kontrolišemo lošu hranu, samo se brine o profitu

Adna Bešić, kandidatkinja stranke Za nove generacije za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i mikrobiologinja, je problematizirala kvalitet hrane koja se prodaje na domaćem tržištu.

Napomenula je da analize institucija pokazuju da se hrana kontrolira i da je zdrava, ali se pita da li je zaista to tako.

“Zakonske regulative u Bosni i Hercegovini su dobro definisane, ali se zakoni u praksi ne primjenjuju. Ostvarivanje profita je primarno i iznad je zakonskih regulativa. Logično je da u takvom društvu, kojem isključivo diktira profit, neispravna hrana često dođe do konzumenata. Takva hrana ima pogrešnu deklaraciju, može biti otrovna i opasna po život, posebno onih koji su alergični na neke sastojke. Informacije o tome da je hrana neispravna ili da je hrana iz Bosne i Hercegovine neupotrebljiva dio su naše svakodnevnice”, ukazala je Bešić.

Podsjetila je da se širom svijeta u poljoprivredi sve više koriste pesticidi, istakavši da se njihovi ostaci zadržavaju u hrani. Obrazložila je zašto misli da je to posebno zabrinjavajuće za Bosnu i Hercegovinu.

“Niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko pesticidi ugrožavaju naše zdravlje. Ono što možemo uraditi jeste govoriti o odgovornoj upotrebi pestidica te analizirati hranu na zaostale količine pesticida kako bi se preventivno djelovalo. U Bosni i Hercegovini nema referentnih laboratorija za mnoge mikrobiološke parametre i zagađivače. Razlog za to je jasan – iza svega stoji jak politički i entitetski lobi kojem zaštita zdravlja nije na listi prioriteta”, istakla je.

Bešić je također napomenula da Hrvatska na internetskoj stranici svoje Agencije za poljoprivredu i hranu objavljuje da, kako je navela, svakodnevno povuče nekoliko prehrambenih proizvoda zbog prisustva veće količine bioloških, hemijskih ili fizičkih agenasa.

“Hrana u Bosni i Hercegovini uopće se ne analizira na prisustvo etilen oksida zbog kojeg se ogromne količine hrane u Hrvatskoj povlače. Aditivi, koji mogu biti prirodnog ili sintetičkog, koriste se u prehrambenoj industriji, jer se njima produžava rok trajanja hrane, poboljšava ukus, miris i izgled. No, u prehrambenim proizvodima u Bosni i Hercegovini nalazimo nedopuštene aditive, posebno u sastavu energetskih pića, sokova ili sirupa za djecu”, naglasila je.

Poručila je da se hrana mora kontrolisati te da povećan nadzor ispravnosti hrane mora biti prioritet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: