19 Aprila, 2024

Prijava

Oslikavanjem murala u Mostaru kroz 11 godina promijenjena vizura zapuštenih fasada

Oslikavanjem murala kroz 11 godina djelovanja Street Art Festivala koji u najvećem gradu na Neretvi okuplja umjetnike iz raznih krajeva svijeta da kroz uličnu umjetnost obogate grad su, pretvarajući zapuštene fasade u umjetnička djela, promijenili vizuru Mostara.

Organizatorica Mostar street art festivala Maina Đapić za Klix.ba kaže kako je ovaj festival u Mostaru nakon 11 godina postao prepoznatljiv i omiljen među građanima, jer se radi veoma ozbiljno i cijela produkcija se planirala godinu dana kako bi se i sve realiziralo prema planu.

“Ove godine je oslikano pet murala, 10 grafita i urađene su tri paint state intervencije, te je postavljeno pet skulptura Marka Jenkinsa u odrađene javne prostore” kaže Đapić.

U sve vrijeme trajanja festivala kako naglašava imali su odličnu suradnju s građanima, te su neki od njih prijavljivali fasade za oslikavanje iz svojih naselja.

“Imali smo također druženje s građanima u Vukovarskoj ulici koja je postaje nova ulica murala i zaista su relacije odlične”, kaže ona navodeći kako članovi organizacijskog odbora još slažu utiske i rade na post produkciji te već planiraju iduću godinu.

Festival ulične umjetnosti u Mostaru svake godine donosi novosti, a ove godine posebno pažnju su plijenile skulpture Marka Jenkinsa koje su postavljene u javnim prostorima, te su ih prolaznici fotografirali u Zagrebačkoj i Titovoj ulici, a posebnu pažnju je tako skrenuo na bivšu zgradu Razvitka.

“Sve su one privukle pažnju iako su skulpture Marka Jenkinsa dosta kontroverzne i njegov je izraz specifičan, jako su lijepo prihvaćene među Mostarcima. Nadali smo i negativni rekcijama, ali zaista građani to odlično prihvaćaju, fotografiraju i hvale se šta sve u Mostaru ima, što je nas zaista uspješan segment ovogodišnjeg festivala”, kaže Đapić, navodeći kao i je to i dodatni vjetar u leđa za još noviteta u sklopu narednog festivala koji se planira.

Ističe kako se nastavljaju se baviti muralima, još profesionalnije i bolje ali definitivno žele eksperimentirati i s nekim novim oblicima umjetnosti unutar javnog prostora i biti inovativni, interesantni i surađivati s različitim umjetnicima, tako da će pored murala produkcija biti još bogatija novim intervencijama.

Kaže kako su ponosni na sve on što su do sada uradili, a posebno činjenicom da su umjetničkim djelima uspjeli promijeniti vizuru grada u kojem su prije 11 godina, kada su započeli s ovom pričom dominirale sive i oronule fasade.

“Jako je puno uloženo u to i kad se sjetim samo Šantićeve ulice, onako ogoljene i prazne, sad bi je neobično bilo vidjeti bez murala kao i brojne lokacije na području grada, jer prije nego što je počeo Street Art Festival nije bila vidljiva nikakva drugačija vizura grada, osima što smo imali pored navijačkih grafita kao i svaki grad, neke ružne natpise i dosta oronulih i sivih fasada. To smo pomalo popravljali kroz sve ove godine ustrajući u našoj viziji da ponudimo kvalitetnu umjetničku produkciju u Mostaru koja doprinosi zapravo cijeloj umjetničkoj sceni BiH”, kaže naša sugovornica.

Također su kako naglašava dugo djelovali i djeluju i dalje u prostorima koji su ruševni, napušteni i zapušteni, jer su te su lokacije umjetnicima izazov, da bi se tu izrazili i ostavili svoj trag.

“Tako smo našli put da iznesemo svoje vizije i želje, a isto tako doprinesemo cijeloj zajednici”, kaže organizatorica mostarskog festivala ulične umjetnosti.

Osvrnuvši se na početke nije ni sanjala kako će cijela priča u Mostaru postati prepoznatljiva i zauzeti značajno mjesto na sceni ulične umjetnosti, ne samo u Mostaru, nego i cijeloj BiH.

“Kad pogledam sebe prije 11 godina, nisam očekivala da će ovako narasti festival iako sam znala uvijek da ću ustrajati u tome. To me zadržalo u Mostaru i motiviralo da okupim kvalitetan tim oko sebe koji je iznio sve ovo. Rastemo, radimo na kvaliteti i vjerujem da će se cijela priča nastaviti. Bilo je sve spontano, ali s obzirom na to koliko je truda uloženo, fokusa, entuzijazma i rada, moralo je uspjeti”, zaključila je Đapić u razgovoru za naš portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: