20 Aprila, 2024

Prijava

Orban dobio odlikovanje od Vučića: Promijeniti politiku sankcija

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je želja Mađarske da se promjeni politika europskih sankcija, jer su one u energetskom pogledu bolnije za Europu, nego za Rusiju.

Orban je rekao da su Europljani “energetski patuljci” koji uvode sankcije “energetskom džinu”, a da je on učio da sankcije uvode jači slabijima.

“Lako je krojiti snakcionu politiku iz Pariza, Brisela i Berlina, ali smo mi bliže sankcionisanoj zemlji – Rusiji. Ko je bliži, više i trpi. Nije zato čudno da je mađarski stav daleko od briselskog – 2.000 kilometara”, rekao je Orban u Beogradu na konferenciji za novinare poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da su sankcije loše i bolne i da prijete da progutaju ranije ekonomske uspjehe Europe, dok je Vučić rekao da Srbija nije uvela nijedan paket sankcija i da je zbog toga u dodatnom problemu i ukazao da od 1. novembra “kao treća zemlja” neće moći da prima rusku naftu.

Vučić je rekao da su se s Orbanom suglasili da će narednih šest mjeseci biti od ključnog značaja za opstanak Srbije i Mađarske i da će tijesno sarađivati da bi zima bila lakša.

Vučić je Orbanu uručio orden Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive suradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje i istakao da su odnosi dvije zemlje na najvišem nivou, a da je Orban “veliki i iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda”.

On je izrazio zahvalnost Orbanu na nedvosmislenoj podršci Mađarske na europskom putu Srbije i po svim važnim pitanjima.

Orban je rekao da da Mađarska i Srbija moraju biti prijatelji i da zajedno moraju “odbraniti južna vrata Europe”.

“Kada Vlada i ja radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva radim na ispunjenju stare spoznaje. Mađarska i Srbija moraju biti prijatelji”, rekao je Orban.

On se našalio da je prijateljstvo okrnjeno samo u jednoj stvari – u vaterpolu, da tu moraju da se bore u bazenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: