28 Marta, 2024

Prijava

Zagreb: U Matici hrvatskoj svečano otvoren Prvi festival knjige

U povodu 180. obljetnice osnutka Matice hrvatske u Matici hrvatskoj u Zagrebu inauguriran je Prvi festival knjige, koji pod sloganom “Matica dobrih knjiga” do nedjelje, 18. rujna, donosi bogat program književnih događanja i koncerata, te jednu izložbu.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran rekao je kako je posebno ponosan što ovaj festival otvara u godini kada Matica hrvatska obilježava 180 godina svojega postojanja. Želja je, kako je rekao, na ovaj način pokazati bogatstvo knjiga koje objavljuje Matica hrvatska u Zagrebu, ali i svi njezini ogranci, njih 28 iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te šest njezinih srodnih izdavača.

To su nakladničke kuće Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. U četiri dana održat će se 39 promocija, javlja Hina.

“Želja mi je da iduća četiri dana budu afirmacija hrvatske knjige, potvrda zajedništva svih nas kojima je stalo do hrvatske kulture i identiteta”, poručio je Gavran.

Književni tajnik i umjetnički direktor Festivala Božidar Petrač istaknuo je kako je ideja o festivalu dugo tinjala u glavama Matičara, s ciljem otvaranja za širu javnost prekrasnog prostora u srcu grada Zagreba, za koji mnogi Zagrepčani ne znaju da postoji, a koji se “ovim činom upisuje u mapu nezaobilaznih kulturnih adresa u kulturnom životu grada Zagreba”.

Najavio je bogat program književnih događanja, te koncerte “koji donose malo jazza, malo ozbiljne glazbe, malo klapskog pjevanja i, na kraju, koncert glazbenog učilišta Elly Bašić”, a za vrijeme trajanja festivala, u Galeriji Matice hrvatske moći će se pogledati i izložba Jure Talajića “Vedrina Mediterana”.

Okupljene je u ime Ministarstva kulture i medija pozdravio državni tajnik Ivica Poljičak. “Neobično mi je drago što mogu osobno svjedočiti da je jedan 180-godišnjak tako plodan da može otvoriti svoj prvi festival”, rekao je. Čestitao je Matici na odvažnosti da nastavi s novim poticajima i idejama, te time ostvaruje svoj puni smisao i, kao čuvar hrvatskog identiteta, kulture, jezika i riječi, na ovaj način “radi i korak dalje, i ide dalje u budućnost, koja je i hrvatska budućnost”. “To je i smisao poslanja Matice hrvatske. Hrvatske riječi – nikad dosta, hrvatskih knjiga – nikad dosta”, poručio je Poljičak.

Na otvaranju Festivala, MH predstavila je “Izabrana djela” Ive Brešana.

Ulaz na sva događanja je slobodan a detaljan program nalazi se na mrežnim stranicama Matice hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: