29 Marta, 2024

Prijava

Njemačka šalje pomoć ukrajinskim snagama, ovaj put stižu deke, grijalice i čizme o tenkovima više niko ne govori

Njemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht izjavila je da je prerano govoriti o tome da li značajan teritorijalni napredak Ukrajine, poslednjih dana, označava prekretnicu u ratu u toj zemlji.

„Ovo je teško procijeniti, jer ne znamo kako će Rusi reagovati sada (na kontraofanzivu Ukrajine), ali to je definitivno izuzetan uspjeh koji će doprinijeti destabilizaciji Rusije”, rekla je Lambreht za Rojters.

Lambreht je dodala da napredovanje Ukrajine dokazuje da su snage te zemlje taktički veoma dobro pozicionirane i da su sposobne da odbiju napade na način, za koji su mnogi mislili da nisu sposobne.

Ona je obećala dodatnu podršku za pomoć ukrajinskim snagama da se bore tokom zimskih mjeseci, pored generatora, zimske odeće i šatora koje je prethodno obećala na međunarodnom sastanku u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn prošle sedmice.

„Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu isporukom oružja i ostaćemo na strani Ukrajine dokle god bude potrebno”, rekala je Lambreht, prenosi Tanjug.

Ukrajina je mjesecima pritiskala Berlin da snabdijeva Kijev sa teškim naoružanjem, kao i da počne sa isporukom modernih tenkova zapadne proizvodnje, a to je zahtjev koji je njemački kancelar Olaf Šolc više puta odbijao, navodi Rojters.

Ruske snage su, kako dodaje britanska agencija, ovog mjeseca pretrpjele zapanjujući preokret, nakon što su ukrajinske trupe izvršile brzi oklopni napad sa specijalnim snagama u severoistočnom regionu Harkova, primoravajući u nekim slučajevima Ruse na užurbano i haotično povlačenje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je njegova vojska ovog mjeseca oslobodila oko 8.000 kvadratnih kilometara teritorije, što je dio zemlje koji je skoro ekvivalentan ostrvu Kipar, navodi Rojters i dodaje da nije bio u mogućnosti da odmah potvrdi tvrdnje Ukrajine o punom obimu uspjeha na bojnom polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: