24 Aprila, 2024

Prijava

Američki milijarder poklonio kompaniju za borbu protiv klimatskih promjena

Osnivač i vlasnik jednog od najvećih brendova sportske obuće Ivon Šunar odlučio je da prenese vlasništvo svoje kompanije „Patagonija” na dobrotvorni fond, koji će njome upravljati i sav profit koristiti za borbu protiv klimatskih promjena.

Šunar, koji je svoju strast prema planinarenju pretvorio u jedan od najuspješnijih sportskih brendova na svetu, poklonio je čitavu kompaniju jedinstvenom fondu.

„Od sada, Zemlja je naš najveći deoničar. Sav profit će biti namenjen našoj misiji da spasimo planetu”, navode iz kompanije.

Osamdesettrogodišnji milijarder radio je zajedno sa suprugom i njihovo dvoje djece zajedno sa timovima advokata tako da stvore pravni okvir da „Patagonija” nastavi da funkcioniše kao profitna kompanija, čija će zarada onda biti korišćena za zaštitu okoline.

„Ukoliko imamo ikakve šanse da spasimo planetu u narednih 50 godina, biće potrebno da svi uradimo sve što možemo sa resursima koji su nam na raspolaganju. Ovo je još jedan način na kojim možemo da doprinesemo”, istakao je Šunar.

Porodica Šunar donirala je dva posto svih akcija i sva prava odlučivanja fondu, koji će nadgledati poslovanje kompanije i uspunjavanje njene misije i vrijednosti.

Ostalih 98 posto dionica prebačeno je neprofitnoj organizaciji „Holdfast Kolektiv”, koja će koristiti svaki dolar prihoda da se bori protiv posljedica globalnog zagrijevanja, zaštitu okoline i biodiverziteta i podršku lokalnim zajednicama.

Svake godine, novac koji „Patagonija” zaradi nakon reinvestiranja u posao, neprofitna organizacija distribuiraće dalje u cilju zaštite prirode.

Poseban poslovni aranžman osmišljen je da bi se izbegla prodaja kompanije ili nuđenje njenih akcija na berzi, što bi moglo da dovede do promjene vlasništva i promjene u vrijednostima kojima se vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: