18 Aprila, 2024

Prijava

Von der Leyen: EU nije potpuna bez Ukrajine, Moldavije, Gruzije i zemalja zapadnog Balkana

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je danas u svom godišnjem govoru o politikama EU pred evropskim parlamentarcima u Strasbourgu da će “solidarnost Evrope sa Ukrajinom ostati nepokolebljiva” i da će u srijedu posjetiti Kijev, prenosi CNN.

Predsjednica Evropske komisije pružila je dodatno uvjeravanje Ukrajini – ali i drugim državama koje su se historijski nalazile u orbiti Sovjetskog Saveza – da je njihova budućnost unutar EU.

Ursula von der Leyen rekla je Ukrajini, Moldaviji, Gruziji i zemljama zapadnog Balkana da Evropska unija nije potpuna bez njih.

Von der Leyen je u svom govoru rekla: “Vi ste dio naše porodice, vi ste budućnost naše unije. Naša Unija nije potpuna bez vas.”

Uz prvu damu Ukrajine Olenu Zelensku kao počasnu gošću, von der Leyen rekla je da sankcije imaju pravi uticaj na Rusiju i da će ostati na snazi.

– Ovo je vrijeme da pokažemo odlučnost, a ne pasivnost – rekla je von der Leyen, koja će kasnije u srijedu otputovati u Kijev kako bi se sastala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

– Mi smo u ovom svemu na duge staze. I ja stojim ovdje sa uvjerenjem da će hrabrost i solidarnost pobijediti i da će Putin biti gubitnik – rekla je ona.

Ona se obratila u parlamentu plavo-žutoj odjeći – što su boje na zastavama Ukrajine i EU.

Evropska komisija je predstavila niz prijedloga za obuzdavanje skoka cijena energenata koji je potresao Evropu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prijedlozi, za koje je von der Leyen rekla da su osmišljeni da pomognu evropskim domaćinstvima i kompanijama, uključuju nametanje smanjenja potrošnje električne energije u cijelom bloku.

Ona je također predložila mjere za ograničavanje prihoda od jeftinih proizvođača električne energije i prisiljavanje kompanija na fosilna goriva da dijele profit koji ostvaruju od rastućih cijena energije.

U svom govoru odala je počast kraljici Elizabeti II, rekavši da ju je trenutna kriza podsjetila na kraljičine: “Uspjet ćemo – i taj uspjeh će pripadati svakome od nas”.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU 28. februara, ubrzo nakon što ju je Rusija izvršila invaziju, a 23. juna Evropsko vijeće je Ukrajini dalo status kandidata za pristupanje.

Gruzija je 3. marta predala svoju prijavu za članstvo, nakon invazije. Moldavija smatra strateškim prioritetom traženje članstva u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: