28 Marta, 2024

Prijava

Rusija potrošila preko 300 miliona dolara da bi uticala na strane izbore

Rusija je tajno prebacila preko 300 miliona dolara političkim strankama širom svijeta od 2014. godine, rekao je u utorak visoki zvaničnik Bidenove administracije, pozivajući se na podatke američkih obavještajnih službi.

– U svom izvještaju, međunarodna zajednica je utvrdila da je Rusija tajno prebacila preko 300 miliona dolara i planirala da tajno prebaci još najmanje stotine miliona stranim političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od dvadeset zemalja i na četiri kontinenta u ovom periodu – rekao je zvaničnik novinarima, dodajući da je “Rusija vjerovatno tajno prebacila dodatna sredstva u slučajevima koji su ostali neotkriveni”.

Rusija je motivisana “pokušavanjem davanja prednosti određenih političkih partija i podrivanja demokratije u svim ovim zemljama”, rekao je zvaničnik.

– Naš izvještaj je jedan od najefikasnijih načina da se suprotstavimo tajnom ruskom uticaju i da ga razotkrijemo – kazao je on.

Nalazi iz izvještaja, koji su ranije ovog ljeta naručili zvaničnici Bidenove administracije, podijeljeni su s javnošću i sa saveznicima širom svijeta, rekao je zvaničnik.

Sjedinjene Države su podijelile nalaze, kao i korake koji se mogu preduzeti da se suprotstave ovoj prijetnji, sa zemljama pozvanim na Samit za demokratiju, koji će se održati u decembru. SAD također obavještava zemlje koje su pogođene.

– Američka obavještajna zajednica privatno obavještava odabrane zemlje o ruskom tajnom finansiranju ciljajući na njihovo specifično političko okruženje. Ove brifinge držimo povjerljivim s obzirom na osjetljivost podataka, i da osnažimo ove zemlje da privatno poboljšaju svoj izborni integritet – rekao je zvaničnik.

Bidenova administracija se nada da će imati brojne koristi od javnog dijeljenja ovih informacija, uključujući: podizanje globalne svijesti o prijetnji ruskog tajnog političkog finansiranja, poticanje drugih zemalja da se vrate u SAD sa svojim vlastitim informacijama o ruskim operacijama i jasno razjašnjenje da je tajni politički uticaj Rusije “globalni fenomen koji zahtijeva koordiniranu akciju”, rekao je zvaničnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: