29 Marta, 2024

Prijava

Najviše oružja Ukrajina je dobila od Amerike i Britanije

Najnoviji paket pomoći Vašingtona ukrajinskim oružanim snagama vrijedan je 675 miliona dolara, London je drugi po isporuci oružja Kijevu, a i mnoge druge zemlje pružaju pomoć Ukrajini, objavio je danas „DW”.

U 20. paketu pomoći Bidenove administracije, trebalo bi da bude isporučeno sto oklopnih transportera „hamvi” za zaštitu ukrajinskih vojnika na linijama fronta.

Dalje isporuke municije za artiljerijsko oružje „himars” nalaze se na vrhu spiska američkog ministra odbrane Lojda Ostina, koji je taj spisak predstavio na petom sastanku tzv. ukrajinske kontakt-grupe početkom septembra u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj, prenosi Tanjug.

Lice rata u Ukrajini se mijenja, rekao je Ostin u Ramštajnu, obraćajući se predstavnicima više od 40 zemalja, američkih saveznika koji podržavaju Ukrajinu slanjem vojne opreme i oružja.

SAD su od početka ruske invazije 24. februara pružile 14,5 milijardi dolara pomoći ukrajinskim snagama.

Prema podacima vlade u Berlinu, Nemačka je od 1. januara do 5. septembra odobrila izvoz naoružanja u vrijednosti od više od 733 miliona eura.

Nemačka, uprkos političkom pritisku saveznika, i dalje odbija da isporuči Ukrajini borbene tenkove tipa „marder”.

Kijev od Berlina od marta traži oklopno oružje, kao što je tenk „marder”.

Britansko Ministarstvo odbrane ne objavljuje podatke o stvarnim isporukama oružja Ukrajini.

Početkom juna, London je objavio da je pokrenuo program obuke ukrajinskih vojnika u cilju osposobljavanja za upotrebu artiljerijskog naoružanja koje će im isporučiti.

Vojni analitičari pretpostavljaju da je ta obuka Kijevu donijela odlučujuću prednost, posebno tokom nedavnog vraćanja pod kontrolu teritorija u severoistočnoj Ukrajini.

Na marginama samita NATO-a u junu u Madridu, London je objavio da finansira kupovinu modernih sistema protivvazdušne odbrane, dronova i artiljerijske municije u vrijednosti od 1,15 milijardi evra za Ukrajinu.

Time je finansijska podrška Londona Ukrajini ove godine iznosila 4,4 milijarde evra.

U odnosu na svoju ekonomsku moć, do sada su Ukrajini najviše pomoći, vojne i civilne, dale članice EU: Estonija, Letonija, Poljska i Litvanija, i to naročito odmah posle početka ruske invazije 24. februara.

Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht nedavno je govorila o ugovorima o kružnoj razmeni oružja sa Slovačkom, Češkom i Grčkom.

Tri zemlje bi trebalo da za svoje isporuke Ukrajini dobiju zamjensko oružje iz Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: