20 Aprila, 2024

Prijava

Medved: Prosvjed je demokratsko pravo, nasilje je neprihvatljivo

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar branitelja Tomo Medved izjavio je u srijedu na sjednici Vlade da je prosvjed demokratsko pravo, ali nasilje je neprihvatljivo, poručivši kako će policija i DORH utvrditi hoće li incident na subotnjem prosvjedu kvalificirati kao terorizam.

 

“Prosvjed je demokratsko pravo i legitiman čin izražavanja nezadovoljstva, međutim kada je osnovni cilj prosvjeda širenje mržnje, izazivanje nereda i kaosa te nasilno rušenje institucija države, to je apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Medved koji je vodio sjednicu Vlade zbog bolesti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Plenković je pozitivan na koronavirus te mu je određena mjera izolacije, a svoje će obveze nastaviti obavljati od kuće. Medved je poručio kako mu svi žele brz oporavak i ozdravljenje.

Govoreći o prosvjedu koji je u subotu održan na Trgu žrtava fašizma, Medved je rekao kako snažno osuđuje poruke mržnje koje su odaslane s tog okupljanja, a posebno događaj koji se može smatrati pokušajem izazivanja nasilja, tj. terorističkim aktom.

Podsjetio je kako su policijski službenici priveli maloljetnika koji je posjedovao boce ispunjene lakozapaljivom tekućinom, jedno pirotehničko sredstvo bengalku, nož i improvizirano hladno oružje, pogodno za napad i ozljeđivanje.

“U odnosu na maloljetnika, policija provodi kriminalističku istragu te će u suradnji s Državnim odvjetništvom utvrditi hoće li se ovaj događaj kvalificirati kao kazneno djelo terorizma”, izvijestio je.

Medved se osvrnuo i na veliku željezničku nesreću koja se dogodila u petak kod Novske, u kojoj su poginule tri osobe, a njih 12 je ozlijeđeno, prenosi Hina.

“Čim se dogodila nesreća na teren su izašle sve žurne službe, uključujući i policiju te županijsko Državno odvjetništvo u Sisku, koje provodi istragu kako bi se utvrdili točni uzroci nesreće”, podsjetio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: