28 Marta, 2024

Prijava

U Sarajevu otvorena izložba ‘Atelje na broju 19’

Izložba slika “Atelje na broju 19” otvorena je večeras u Sarajevu u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj bio je i prilika za svojevrsnu promocija istoimene knjige Jasne Šamić.

S razlogom romantičarskog prizvuka u nazivu, izložba iz fundusa Umjetničke galerije nudi originalna djela četiri značajna umjetnika bosanskohercegovačkog slikarstva – Ismeta Mujezinovića, Romana Petrovića, Marija Mikulića i Todora Švrakića, pojedince različitih umjetničkih senzibiliteta i epoha, ali istog ateljea u kom su stvarali, u vrhu zgrade na broju 19 u sarajevskoj ulici Ferhadija, u kuli s velikim prozorima.

Gotovo je nestvarna ili barem rijetka prilika da posjetilac osjeti na jednom mjestu živu energiju originalnih ulja na platnu i crteža ovih umjetnika.

To je realizovano zahvaljujući inicijativi Gorana Mikulića, sina Marija Mikulića, jednog od četvorice autora, zauvijek zaljubljenog u kulturnu istoriju njegovog grada Sarajeva, kao što je bio i otac.

Postavku je otvorio Dino Mustafić i nazvao je izložbom jugoslovenskih autora. To nije konstrukcija političkog ni jugonostalgičarskog prizvuka već činjenica, kazao je.

Goran Mikulić je realizacijom projekta želio da činjenica o ateljeu na broju 19 kao istom radnom prostoru velikih stvaralaca ne ostane zaboravljena te je maja ove godine u saradnji s Općinom Stari Grad i načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem postavio i otkrio spomen-ploču ovoj adresi.

Izložba u Umjetničkoj galeriji BiH će za posjetioce biti otvorena do 24. septembra, svim danima od ponedjeljka do subote, od 10 do 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: